IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка отпуска 800 млн. долара за реализацията на TANAP

Проектът е част от Южния газов коридор, който ще донесе диверсификация на газовите доставки за Европа

12:40 | 21.12.16 г. 9
<p>
	Южният газов коридор. Схема: <em>TANAP</em></p>

Южният газов коридор. Схема: TANAP

Заем в размер на 800 млн. долара ще отпусне Световната банка за изграждането на Трансанадолския газопровод (TANAP). Решението е взето от борда на директорите на институцията, става ясно от съобщение на банката.

Компаниите, които ще реализират проекта - азербайджанската Southern Gas Corriodor (SGC) и турската Botas, ще получат по 400 млн. долара.

Матуритетът на заемите е различен - за азербайджанската компания е 30 години, а за Botas - 24 години. Гратисният период на заемите и за двете компании е пет години.

TANAP е част от Южния газов коридор, по който ще се пренася газ от Каспийския регион към Европа. Той е свързващото звено между Южнокавказкия газопровод между Азербайджан и Грузия и Трансадриатическия газопровод (TAP) на територията на Гърция.

Този проект е важен не само за развитието на икономиките на Турция и Азербайджан, но и подкрепя регионалната търговия, подобрява свързаността и енергийната сигурност на Европа, посочват още от Световната банка в съобщение във връзка с отпуснатия заем.

Общата дължина на Южния газов коридор е около 3,5 хил. километра. Дължината на TANAP е 1,85 хил. километра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
4ervenasgan
преди 7 години
Е да де, ама ако не купуваме нефт/бензин от разни "холандски"(руски) офшорки, то няма да имаме МИНУС 9-10 милиарда долара отрицателно търговско салдо с няКОЙ, а съответно и комисиониите и политическото влияние на тукашните матросовци ще се стопи съвсем, а тогава.....всички помним луканков нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
4ervenasgan
преди 7 години
ОК да кажем, че е бизнес, ама ТИ от кое би имал полза, като българин? .....ако си такъв де, а не от необятните, сибирски души, дето пият препарат за вани.Щото аз си мисля, че че и TANAP и евентуален газопровод от Катар и Залива би бил нещо добро за Европа и България в частност......е с изключение на гоце, златев, ровч и сие, ноооо те все пак не са българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
4ervenasgan
преди 7 години
Така е михаелисдвенадсат.И аз съм сигурен, че TANAP не се харесва на няКОЙ, който ще направи всичко възможно, територии по пътя му да станат "нестабилни" та да не се осъществи лесно проекта.Сам може да си отговориш КОЙ е основният конкурент на подобни проекти, целящи да намалят зависимостта на Европа от същия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още