IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка: Увеличението на пенсионната възраст е ключово за Европа

Младежите също не трябва остават извън пазара на труда, съветва от своя страна и Еврокомисията

19:49 | 21.02.14 г. 2
Световната банка: Увеличението на пенсионната възраст е ключово за Европа

Пенсионните системи в Европа са поставени под сериозен натиск заради застаряващото население и намаляването на работната сила, отбелязва в своя доклад „Обърнатата пирамида” Световната банка. За много държави е от изключителна важност да разработят дългосрочни и социално – устойчиви реформи, които да гарантират запазване на благосъстоянието на пенсионерите.

Държавите имат различни възможности, за да намалят натиска на своите пенсионни системи. Основният фактор обаче е да преосмислят социалните норми по отношение на възрастта за пенсиониране.

Животът на хората в Европа се подобрява и те вече доживяват до по-голяма възраст в добро здраве. Данните показват, че мъжете живеят с пенсия около 18 години. За жените този период е по-дълъг – двадесет и три години и половина.

За да се запази благосъстоянието на пенсионерите държавите трябва да увеличат пенсионната възраст, така че периодът, в който се получава пенсия, да стане около 15 години, изчисляват от Световната банка. Такова е било съотношението през 70-те години на ХХ век. Така възрастта за пенсиониране на много места в Европа трябва да стане 65 години.

Пенсионната реформа е една от най-важните за ЕС, отбелязва и Европейската комисия след публикуването на доклада на Световната банка.

„Хората живеят по-дълго, а бейби –бум поколението след Втората световна война бива заместено от по-малко млади хора, които влизат на трудовия пазар. Това означава, че работещите хора ще намаляват, докато броят на възрастните хора ще расте бързо”, коментира комисарят по въпросите на труда Ласло Андор, цитиран от пресслужбата на Еврокомисията.

През последните години много държави от ЕС се съобразяват с тези заключения и започнаха реформи, целящи увеличение на възрастта за пенсиониране и по-голяма заетост сред възрастните хора. По този начин те ще успеят да покрият растящите разходи в системата без да бъдат намалени пенсиите.

Същевременно обаче не бива да се забравя и младежката безработица. За целта ЕК предложи и Младежката гаранционна схема, която страните от общността трябва спешно да приемат.

Пълната интеграция на младите хора на пазара на труда е от критично значение за засилване на икономиката, а и от друга страна помага на младежите да натрупат стаж, който ще им донесе и добри пенсии в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Право в целта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
alphaomega
преди 10 години
Не може със старото мислене да решим новите проблеми! Вдигането на пенсионната възраст е изключително вредно както за отделния индивид така и за цялото общество. Поражда допълнителна безработица, убива шансовете на младите, и принуждава старите и уморените да работят повече от нормалното. Решението е точно обратното на това което се предлага в момента. Трябват смели стъпки за цялостна трансформация на системата.1. Премахване на всички видове социални помощи.2. Премахване на задължителното пенсионно осигуряване3. Промяна на данъчното облагане. Еднакво третиране на всички видове доходи и печалби без значение дали са фирмени или частни, лични, държавни или корпоративни.от 0 до 20 000 евро данък 1% от 20 000 до 100 000 данък 5% от 100 000 до 1 мил. данък 10% от 1 мил. до 10 мил. данък 35% над 10 мил. данък 70%4. Почти пълно елиминиране на държавните чиновници и администрации и автоматизиране на почти всички административни процеси. 95% електронно правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още