Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Световната икономика ще трябва да се възстанови и без ваксина срещу COVID-19

Откриването на ефективна имунизация срещу вируса не гарантира мигновена икономическа панацея, предупреждават анализатори

Световната икономика ще трябва да се възстанови и без ваксина срещу COVID-19

Снимка: БГНЕС

Инвеститорите, които разчитат на коронавирусната ваксина, за да бъде спасена икономиката през 2021 г., трябва да смекчат амбициите си, тъй като учените все повече предупреждават за дълъг и труден път в тази посока, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Докато фармацевтичните компании постигат напредък в търсенето на лек за заболяването, предизвикало най-лошата рецесия след Голямата депресия, остават въпроси за това колко ефективна би била първата вълна от ваксини, колко лесно ще бъдат разпространени до повече от 7 милиарда души по света и след това колко от тях ще се съгласят да я вземат.

Бъдещето на глобалния растеж разчита на отговорите на тези въпроси, тъй като нова вълна от пандемията означава, че страховете за здравето и правителствените ограничения ще продължават да възпрепятстват ежедневието и търговията.

МВФ очаква световната икономика да отчете спад с 4.4% през тази година. Графика: Bloomberg

“Дори когато се появи успешна ваксина, това няма да бъде мигновена икономическа панацея“, казва Крис Чапман, портфолио мениджър в Manulife Investment – компания, която управлява над 660 милиарда долара.

Според Чапман действителното връщане към растежа преди Covid може да отнеме повече от година.

„Възстановяването може и да бъде отложено във времето, но все още има очаквания за ваксина в даден момент догодина“, обяснява портфолио мениджърът.

В продължение на десетилетия световната икономика разчиташе на централните банкери и финансовите министри да я извадят от кризата, благодарение на вярата, че ако бъде вкарана правилната сума пари в икономика, в крайна сметка ще последва възстановяване.

Този път е по-различно, тъй като инвеститорите разчитат на учени и данни от изпитвания за ваксини и лечения за признаци на надежда точно толкова, колкото и следят внимателно плановете за стимулиране, идващи от Вашингтон, Пекин или европейските столици. Колкото по-дълго продължава търсенето на ефективна ваксина, толкова по-слаб ще бъде икономическият растеж.

Разбира се, науката все още може да направи големи пробиви в близко бъдеще. Ако дори само малка част от населението като здравни работници и най-уязвимите са имунизирани, това може да има голямо значение за възобновяването на нормалното ежедневие. Спестяванията, натрупани от домакинствата и бизнесът през 2020 г., могат да бъдат освободени през 2021 г.

Pfizer заяви този месец, че може да поиска разрешение за употреба в САЩ до края на ноември за ваксината си с германския партньор BioNTech SE. Moderna - друг лидер в напреварата за откриване на ваксина, също разглежда възможността за спешно одобрение тази година, ако има положителни междинни резултати през следващия месец.

В търсене на баланс

„Изглежда възможно до края на пролетта ваксините да се предлагат в количества, достатъчни за защита на най-уязвимите групи“, каза Нийл Фъргюсън, епидемиолог от Imperial College в Лондон и бивш съветник на правителството на Обединеното кралство по темата Covid-19. Според него до пролетта животът ще трябва да се балансира между възобновяване на нормалното функциониране на обществата и поддържането на вируса под контрол.

Прекъсванията в изследователския процес също биха могли да забавят нещата. Johnson & Johnson направиха пауза в клиничните изпитвания на своята ваксина против Covid-19 този месец, след като участник се разболя, седмици след като AstraZeneca и Университетът в Оксфорд спряха проучванията по същата причина. В петък и двете компании обявиха планове за възобновяване на изпитанията си в САЩ.

Картината е смесена и при търсена на ефективно лечение, което също би спомогнало за икономическото възстановяване. Разочароващите резултати от опитите този месец за лекарството ремдезивир от Gilead Sciences показаха, че антивирусното лечение не спасява живота на пациентите с Covid-19, въпреки че президентът на САЩ Доналд Тръмп възхвалява предимствата му. И все пак американските регулатори разрешиха употребата на лекарството тази седмица и от Gilead оспориха последните констатации, позовавайки се на други положителни резултати.

Има признаци на надежда и по отношение на лечението с антитела. В същото време стероидът дексаметазон е един от другите терапевтични средства, показващи значителна полза, като той е насочен към хора с много тежки симптоми.

Дори и да бъде открита ефективна ваксина само малка част от населението се очаква да получи от първите дози.

Всичко това създава проблеми за глобалния растеж, въпреки че данните в САЩ и еврозоната тази седмица вероятно ще покажат, че през третото тримесечие той е отскочил бързо и не се е сринал толкова много, колкото се очакваше.

Отдавна вече не се говори за V-образно възстановяване, тъй като зимата приближава в Северното полукълбо и с това нараства риска вирусът да се разпространява по-лесно. От данни, събирани от Bloomberg Economics, вече се вижда, че има отслабване на активността в много индустриални държави през октомври, особено в Европа.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 1 месец
ше се възстанови веднага щом спре идиотското театро ...
2
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
КОВИД 19 - контролирано забавяне на световната икономика ! Запишете го, копирайте го, вкарайте го в мозъчната си кора и след време ще го проумеете, защото сега не ви стига умственият капацитет да го разберете, тоест ограничени сте, стресирани сте, заплашени сте, страхувате се за работното си място, за бизнеса си, сиреч жалки човечета сте.

Още от Европа
Европейските борси останаха почти на нивата си от сряда след вяла сесия