Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Свиването на европейския бюджет удари сектора на отбраната

Предложение на ЕК отнема средства от предвидените за сигурност, за да са доволни както нетните платци, така и нетните реципиенти в блока

Свиването на европейския бюджет удари сектора на отбраната

F-16 V на полските ВВС. Снимка: Архив Ройтерс

Битката за следващия бюджет на Европейския съюз (ЕС) се засилва и големият въпрос сега е дали амбициите на блока в сферите на сигурността и отбраната няма да паднат в жертва.

Европейските лидери завършиха в края на миналата седмица продължила близо 24 часа среща, която обаче не постигна значителен напредък. Те трябваше да балансират между „пестеливите“ държави, настояващи за свиване на бюджета от една страна, и тези, които държат на разходите за земеделие и средствата за по-бедните региони, от друга.

В петък бе представено предложение на Европейската комисия (ЕК) за решаване на конфликта около новия седемгодишен финансов пакет, но изглежда то единствено поставя основите за нов сблъсък, посочва в. Financial Times. 

Още по темата

Планът на Европейската комисия намалява с близо 1 млрд. евро спрямо оригиналния бюджет средствата за космически изследвания, с 3,5 млрд. евро тези за военни и мироопазващи дейности и с 1,5 млрд. евро парите, отделяни за улеснено придвижване на военни сили в Европа по време на кризи.

Това се разминава с ангажимента на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за „геополитическа комисия“, която също така е и част от по-мащабната амбиция на блока да превърне меката си сила в твърда.

Предложените намаления изглеждат изненадващи. Космосът се приема като нова граница за следващата голяма битка за власт, а т. нар. Европейски инструмент за мир (European Peace Facility) за международни операции по поддържане на сигурността е още в своето начало. От своя страна намаляването на средствата за подпомагане придвижването на военни сили в случаи на заплаха от Русия или други държави контрастира с предишните приоритети по това направление на НАТО, САЩ и самия ЕС.

Намаляването на разходите придобива смисъл в по-общ бюджетен план. Ако нетните платци в ЕС начело с Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция настояват за намаляване на разходите, а нетните реципиенти искат запазването на финансиране за ключови области, то орязвания трябва да бъдат направени другаде.

Отбраната и сигурността са част от уязвимата категория политики, за които всички са съгласни, че са необходими, но малцина приемат като най-важни.

Предложението обаче все още не е окончателно. Засега това е само идея на комисията и има редица държави от блока, за които аспектите на отбраната и сигурността са от държавен интерес. Много от страните в Централна и Източна Европа се притесняват за влиянието на Русия. В същото време Европейският инструмент за мир може да се използва за задоволяване призивите на Франция за повече европейска подкрепа за нейните мисии в Сахел, Африка. Холандия, от своя страна, пък е една от водещите държави по европейски проект за подобряване на движението на военни.

Още преди наяве да излезе предложението, върховният представител на блока за външната политика и сигурността Жозеп Борел се оплака, че мерките за отбрана и сигурност, заложени в бюджета, не са достатъчно амбициозни. „Ако искате да сте играчи, трябва да платите цената“, предупреди той.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Божидарка Чобалигова
Още по темата: Европа

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕК: Да не се отпуска държавна помощ на дружества, свързани с данъчни убежища