IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиването на производството на петрол в Норвегия няма да засегне добива ѝ на газ

Пазарите на природен газ ще компенсират влиянието на петролните съкращения върху газовите операции на най-големия производител на петрол и газ в Европа след Русия

23:03 | 16.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обещанието на Норвегия да обмисли намаляване на производството на петрол - ако бъде реализирано - може да повлияе на свързаното с това производство на газ в страната, но динамиката на газовия пазар е по-вероятно да диктува поведението на норвежкия газ в близко бъдеще, пише S&P Global Platts. 

Осло заяви, че ще разгледа намаляването на производството на петрол, при условие че споразумението между страните от ОПЕК+ се изпълнява, като част от глобалните усилия за компенсиране на краха при търсенето, причинен от избухването на пандемията от коронавирус.

Според S&P Global Platts Analytics съкращаването на петрол, което Норвегия ще предприеме, може да достигне 300 000 барела дневно.

Редуцирането на добива би могло да окаже известен натиск върху свързаното с петрола производство на газ, но също така би могло да понижи реинжектирането на газ, което би освободило повече от този ресурс за износ, смятат от Platts Analytics.

По-слабото търсене на газ за реинжектиране при добива на петрол в съчетание с отлагането на поддръжка на газовите активи заради коронавируса ще компенсира загубата на свързания с петролното производство природен газ.

 „Динамиката на газовия пазар вероятно ще има по-силно влияние върху добива на газ, отколкото производството на петрол“, заявяват от Platts Analytics.

През февруари средното производство на газ в Норвегия достига 344 млн. куб. м дневно, като през последните две седмици добивът е спаднал под 300 млн. куб. м на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още