IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Swedbank обединява сили с полицията, за да подобри процедурите за прането на пари

Банката е обработила рискови трансакции за 40 млрд. долара, свързани със случая Danske Bank от 2018 г., според нейно разследване пари

12:20 | 28.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Банката в епицентъра на най-големия скандал с пране на пари в Швеция  казва, че незаконните трансакции вероятно все още преминават през финансовата система, тъй като съществуващите инструменти за спирането им не са достатъчно добри, пише Bloomberg.

Swedbank AB, която беше глобена с над 400 млн. долара през март, защото не е спряла подозрителни парични потоци, сега си партнира с полицията и други банки в Швеция, за да подобри системата за борба с финансовата престъпност.

Андерс Екедал, ръководител на отдела за борба с финансовите престъпления на Swedbank, казва, че измамниците могат да се крият зад море от данни.

Банките се оплакват, че не могат свободно да споделят информация за потенциално незаконно поведение на клиенти от страх да не нарушат банковата тайна и законите за поверителност. Това затруднява хващането на клиенти, които използват множество банки за пране на пари.

Одит, поръчан от Swedbank и проведен от адвокатска кантора Clifford Chance, установява, че между 2007 и 2019 г. висшето ръководство на банката не е установило ясни линии за отговорност за предотвратяване на прането на пари. Банката все още се разследва в САЩ, което може да доведе до допълнителни глоби.

Разследване на самата банка показва, че тя е обработила рискови трансакции за 40 млрд. долара, свързани със случая Danske Bank от 2018 г. Последната беше замесена в скандал за изпирането на 220 млрд. долара. Случаят сложи край на кариерата на бившия изпълнителен директор на Swedbank Биргит Бонесен, самата тя е обект на разследване.

„Във всяка трансакция има няколко етапа и без да виждате всички тези етапи е трудно да подредите пъзела“, коментира Андерс Екедал.

Заради обвиненията за пране на пари имиджът на скандинавските банки пострада сериозно. Индустрията започна да лобира за нови закони, които да позволят по-голям обмен на информация. Банките също искат повече свобода за действие при съмнителни клиенти.

Swedbank твърди, че вече е назначила над 600 души, които да следят за подозрително поведение на клиентите и. Когато обаче индустрията обработва „милиарди транзакции“ всяка година, които предизвикват „десетки хиляди сигнали“, според Екедал престъпниците все още могат да преминат през пукнатините. Той сравнява процеса по издирване на съмнителните клиенти като „търсене на игла в копа сено“.

Новото партньорство с полицията - шведската инициатива за борба с изпирането на пари, е пилотен проект, насочен към подобряване на координацията на процеса. Екедал се надява до края на годината това партньорство да доведе до промяна в законодателството, което да позволи по-внимателно проследяване на паричните потоци през банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още