IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд спъна засега германския опит за излизане от политиката на ЕЦБ

Решението е насочено към участието на Германската централна банка в програмата за количествено облекчаване на ЕЦБ

13:19 | 18.10.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Конституционният съд отхвърли искането да забрани на Бундесбанк да продължи участието си в програмата за количествено облекчаване на Европейската централна банка (ЕЦБ), докато все още се разглеждат искове срещу плана за изкупуване на облигации, съобщава Bloomberg.

Федералният конституционен съд заяви, че ако одобри временната забрана, предварително ще даде на ищците това, което искат, преди искът да бъде разгледан напълно. Макар че съдиите в Карлсруе, Германия, оставиха възможността да вземат решение срещу участието на Бундесбанк в програмата за количествено облекчаване отворена, финалното решение вероятно ще бъде направено след месеци, може би и години.

„Поради огромния обем покупки от Бундесбанк прекъсването на изкупуването на облигации ще застраши или дори ще попречи на целта на програмата да ускори инфлацията до около 2%“, казва съдът в решението си от сряда.

Решението е част от висящ съдебен спор по политиката на ЕЦБ в Германия, където програмата за изкупуване на облигации за 2,3 трлн. евро е изправена пред сериозна опозиция. През юли германският съд постави програмата под съмнение, пренасочвайки делото за решение от Европейския съд в Люксембург. Съдиите заявиха тогава, че количественото облекчаване нарушава мандата на ЕЦБ в рамките на споразуменията на ЕС и Европейският съд трябва да отсъди срещу него.

Германските искове бяха запазени, но конституционният съд поиска от Европейския съд да изслуша делото по бързата процедура, което му беше отказано миналия месец. Група германски ищци поиска налагането на ограничението върху Германската централна банка, твърдейки, че помощта на Бундесбанк към ЕЦБ противоречи на конституцията, а съдебният процес е твърде бавен. Делата се водят от 2015 г. насам.

Решението на германския съд идва в момент, в който ЕЦБ обмисля да намали програмата си за изкупуване на активи до 30 млрд. евро месечно от сегашния темп от 60 млрд. евро. Централните банкери стават все по-уверени, че на 26 октомври може да договорят характеристиките около размера на програмата през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още