IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС не разреши на Пучдемон да заеме мястото си на евродепутат

Решението е постановено ден преди началото на учредителната сесия на новия Европарламент в Страсбург

23:37 | 01.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон не получи разрешение от Съда на ЕС да заеме мястото си на евродепутат, предаде ДПА.

Базираният в Люксембург трибунал отхвърли днес искането на Пучдемон и на бившия регионален министър на здравеопазването на Каталуния Антони Комин да заемат местата си в Европарламента. Решението бе постановено ден преди началото на учредителната сесия на новия Европарламент в Страсбург, съобщава БТА.

Двамата каталунски политици бяха избрани за евродепутати на изборите в края на май. Испания обаче е издала срещу тях заповеди за арест и те живеят в изгнание в Белгия.

Испанската избирателна комисия отказа да предаде удостоверенията на двамата политици, че са избрани за евродепутати, на адвокат. Според комисията всички новоизбрани испански евродепутати трябва първо да положат клетва пред конституцията в Мадрид. Пучдемон и Комин не са се явили и по тази причина не фигурират в списъка на избраните евродепутати.

Днешното решение на Съда на ЕС означава, че двамата каталунски политици няма да могат да встъпят в мандатите си като евродепутати. Съдът отхвърли жалбата им срещу действията на испанските власти. 

Ако избраните евродепутати не фигурират в списъка на съответната държава, Европейският парламент не може да потвърди, че те легитимно претендират за мястото си в ЕП, заявяват от съда в Люксембург.

Въпросът дали евродепутатите трябва лично да положат клетва пред конституцията е предмет на дело пред испански съд, по което все още няма решение.

Ако отидат в Испания, Пучдемон и Комин незабавно ще бъдат арестувани във връзка с участието им в опита за отцепване на Каталуния през есента на 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още