Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Съдът на ЕС отхвърли искане за по-амбициозни климатични цели на блока

Делото е заведено от шведска младежка организация и осем семейства, но според съда те не са индивидуално засегнати от климатичната политика на ЕС

Съдът на ЕС отхвърли искане за по-амбициозни климатични цели на блока

Снимка: Pixabay

Върховният съд на Европейския съюз (ЕС) отхвърли усилията на скандинавска младежка група и осем семейства да принудят блока да си постави по-амбициозни цели за намаляване на емисиите парникови газове.

Според съда те не са „индивидуално“ засегнати от европейската климатична политика, предава АП.

Семейства от Кения, Фиджи, Германия, Франция, Италия, Португалия и Румъния и шведска младежка организация започнаха съдебната процедура през 2018 г. Те се надяваха да насочат вниманието към въздействието на политиката за климата върху лица и активисти, борещи се за гладуващите северни елени и други проблеми на околната среда.

Общият съд на ЕС призна, че ищците са засегнати от изменението на климата, но отхвърли делото на процесуални основания през 2019 г. Групата обжалва пред Съда на ЕС, най-високия съд на блока.

Институцията обаче потвърждава решението на по-долната инстанция, като казва, че ищците „не са индивидуално засегнати“ от законодателството на ЕС в областта на климата, така че делото няма да бъде разглеждано.

Европейската комисия (ЕК) предложи Европейската зелена сделка да е с по-амбициозни цели за борбата с изменението на климата. Миналата година лидерите на ЕС постигнаха сделка за намаляване на емисиите парникови газове в блока с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., повече от предишната цел от 40%.

Експертите казват, че прекратяването на използването на изкопаеми горива е една от най-важните мерки, необходими за ограничаване на глобалното затопляне, за което се смята, че причинява по-тежки бури, по-силни суши и други метеорологични проблеми, увреждащи живота и препитанието по целия свят.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 27 септември