Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Съдът на ЕС отхвърли жалбата на Австрия срещу АЕЦ "Хинкли Пойнт"

Виена смяташе, че подкрепата за проекта е в нарушение на политиката на ЕК за насърчаване на зелената енергия

Съдът на ЕС отхвърли жалбата на Австрия срещу АЕЦ "Хинкли Пойнт"

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съд в Люксембург отхвърли жалбата на Австрия срещу строителството на ядрената централа "Хинкли Пойнт С" във Великобритания, съобщава Ройтерс. Според отсъждането подкрепата, която предлага британското правителство за проекта - гарантирани цени, не нарушава правилата на ЕС за държавна помощ.

Централата получи одобрение от Европейската комисия през 2014 година. Брюксел отчете, че липсват достатъчни пазарни финансови инструменти, които да покрият рисковите инвестиции в проекта. По тази причина и държавната помощ за централата получи зелена светлина.

Още по темата

Австрия, която е дългогодишен противник на развитието на ядрената енергетика, обаче подаде жалба в съда срещу това решение. Мотивът на предходното правителство на страната е, че подкрепата за централата противоречи на политиката на ЕК за развитие на зелената енергия.

АЕЦ "Хинкли Пойнт С" трябва да бъде изградена до 2025 година от френската EDF и китайската China General Nuclear Power Corp. за сумата от 19,6 млрд. паунда. Британското правителство се съгласи да плаща гарантирани цени на централата, които са по-високи от пазарните.

Съдът обяви, че Великобритания има право да избира между различни енергийни източници. Очаква се АЕЦ "Хинкли Пойнт С" да осигури 7% от необходимата енергия на Великобритания. С нейна помощ страната ще може да затвори въглищните централи.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
khao до: KPetkov
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
баси и това ли ти беше трудно да го осмислиш ... цъ-цъ ! :):) нищо партията ще те пази, от глад няма да умреш
3
 
0
 
4
KPetkov до: khao
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Преводът ти е доста повърхностен, ама продължавай да се напъваш.
3
 
0
 
3
khao до: KPetkov
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
да го преведа, че очевидно се затрудняваш с разбирането на текста ... искат да кажат, че няма как да е на печалба на пазарен принцип и за това трябва държавни събсидии ... нещо като нашето Белене, ама без кражби от другарите :):) ...
и бъди сериозен, кога енглизите са стояли на студено ...
4
 
0
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Тоя свободен пазар от 200 години го развиваме, а той се оказа слаботелесничък нещо. Хахахаха, голям смях, липсвали достатъчни пазарни финансови инструменти. Ами като липсват да мрат от студ зимата и жега лятото англичаните. Защо ще им развалят хатъра на австрийците със строежа на някаква скъпа китайско-френска незелена атомна централа.

"Брюксел отчете, че липсват достатъчни пазарни финансови инструменти, които да покрият рисковите инвестиции в проекта. По тази причина и държавната помощ за централата получи зелена светлина."
3
 
8
 
1
преди 7 месеца
Да обжалват пред католикос Карекин II Нерсисян, върховен арменски патриарх.

Още от Европа
Кадър на деня за 23 февруари