Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Съдът на ЕС предупреди Белгия относно ядрените реактори

Белгийското правителство ще трябва да извърши сериозна проверка на влиянието на реакторите Doel 1 и 2 върху околната среда, преди да ги върне в експлоатация

Съдът на ЕС предупреди Белгия относно ядрените реактори

Снимка: Ройтерс

Белгия трябва да извърши проучвания за въздействието върху околната среда, преди да удължи експлоатационния живот на два ядрени реактора, постанови в понеделник (29 юли) Съдът на Европейския съюз (СЕС), цитиран от Euractiv.

Върховният европейски съд, в отговор на дело, заведено от две организации, констатира, че белгийското правителство е в нарушение на законодателството на ЕС. 

Още по темата

Сега Белгия трябва да направи екологични оценки и да докаже, че съществува „истинска и сериозна заплаха“ от прекъсване на електрозахранването, ако централите бъдат затворени.

И тъй като реакторите Doel 1 и Doel 2 се намират на място в близост до холандската граница, Холандия трябва да участва в „процедура за трансгранична оценка“.

Конституционният съд на Белгия сега ще реши съдбата на електроцентралите, като вземе предвид правната интерпретация на СЕС.

През 2003 г. белгийският парламент реши да преустанови използването на ядрената енергия и да оттегли остарелите си реактори на фона на загрижеността на съседните страни.

Doel 1 и 2 трябваше да бъдат затворени през 2015 г. след 40-годишна експлоатация, но депутатите решиха да удължат живота им с десет години, за да предотвратят недостига на енергия.

Около 700 млн. евро бяха изразходвани за ремонтиране и модернизиране на обекта, за да се гарантира, че той отговаря на стандартите за безопасност.

Но властите не предприеха толкова мащабно оценяване на въздействието върху околната среда, което биха извършили, ако ставаше въпрос за нова централа.

Екологичните активисти заведоха дело и в понеделник Съдът на ЕС постанови, че съгласно правото на ЕС белгийските власти и операторът Electrabel е трябвало да извършат проучването.

Те обаче признаха, че такова проучване все още може да се проведе сега, за да се уреди със задна дата проектът дори след като модернизацията приключи.

В момента Белгия разполага със седем реактора, четири от които се намират в централата Doel и три в Tihange.

Electrabel, дъщерно дружество на френския гигант Engie, настоява, че реакторите отговарят на стандартите за безопасност.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

4
 
8
 
3
supertrader до: Императорът
преди 1 година
Няма профилна снимка
Импе нарязани са на скрап и са претопени и от метала сигурно са направени вилици и лъжици, скрап от ядрени реактори едва ли някой прави и ползва..съответно няма как и да са нарязани. Ама ги пишете едни..
6
 
12
 
2
ABBA до: Императорът
преди 1 година
"И кога ще се търси сметка на отговорните за съсипването на ядрената ни енергетика? Подписалата затварянето кунева-пръмова трябва да бъде осъдена за държавна измяна и публично екзекутирана !!! "

Първо брат'чет и Соломон трябва да го отнесе.
Тогава ще падне чадъра над нея.
10
 
16
 
1
преди 1 година
Значи белгийците може да си ползват реакторите 50 години, а ние нашите 3 и 4 блок ги нарязахме на скрап след 25 години работа ???

И кога ще се търси сметка на отговорните за съсипването на ядрената ни енергетика? Подписалата затварянето кунева-пръмова трябва да бъде осъдена за държавна измяна и публично екзекутирана !!! Измяната трябва да се наказва само и единствено със смърт - именно защото това не се прави, се докарахме до окаяното положение, в което сме - не само по отношение на енергетиката.

Още от Европа
Лондонската борса преговаря ексклузивно с Euronext за продажбата на Borsa Italia