IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът подпечатва края на Saab?

Молбата на финансово затруднената автомобилостроителна компания за защита от фалит беше отхвърлена

22:02 | 08.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Облаците над Saab се сгъстяват. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Облаците над Saab се сгъстяват. Снимка: Ройтерс

Шведският съд отхвърли молбата на финансово затруднената автомобилостроителна компания Saab за защита от фалит, предаде Ройтерс.

Според агенцията по този начин съдът е подпечатал смъртната присъда за компанията, която вчера поиска съдебна защита, за да преструктурира дейността си, търсейки допълнително финансиране.

Според съдиите Saab не може да изплати висящите си задължения, което е едно от условията да започне преструктуриране. Съдът посочва също така, че е "неясно" как компанията би могла да намери финансиране и да възстанови дейността си.

Главният изпълнителен директор и президент на компанията Виктор Мюлер заяви, че е "изненадан" и "разочарован" от решението, с което бе отхвърлена молбата на автомобилостроителя. "Ще отнеме около седмица", отговори той на въпроса колко време ще бъде необходимо, за да се обжалва.

Мюлер изрази надежда, че кредиторите и синдикатите ще дадат на Saab възможност да оспори съдебното решение.

Производството в основния завод на автомобилостроителя в Тролхатан, Западна Швеция, фактически е спряно от април, а изплащането на заплатите на работниците е забавено с три месеца.

След съдебното решение е възможно синдикатите да поискат обявяване на фалит на компанията, а влиятелният синдикат IF Metall вече обяви, че ще иска фалит за компанията, като изплащането на възнагражденията ще бъде поето от държавен гаранционен фонд. 

„Така или иначе Saab вече е към края си и е в ръцете на синдикатите“, коментира Том Мюлер, анализатор от финансовата къща Theodoor Gilissen в Амстердам.

През 2009 г. Saab се преструктурира, след като американският му собственик General Motors заяви, че планира да се откаже от марката.

Според мениджърите на компанията задълженията са за 150 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
Заслужава си това произведение на изкуството наречено Saab да продължи да ни радва, защото за американските си характеристики работи оптимално и е едно полезно превозно средство каращо европейците да се стремят към изобилие, плодородие и печалба. Консолидирането на Saab с някоя компания залагаща на икономичността и предлагаща ограничения вместо полезни решения би довършило това красиво и полезно произведение на изкуството наречено Saab. Дано Saab не попада в ръцете на хора с тесногръди разбирания стремящи се към икономии, от мързел, за да се покажат като добри християни колко много издържат на глад, мизерия и мързел учейки и другите как да бъдат просяци с кралско возило, така поговорката "Който проси, не може да го носи" ще стане валидна. Сигурен съм, че в Saab никога няма да звучи просяшкия, скъп и убийствен рап на Барак Обама. Сигурен съм, че Saab ще бъде модернизиран така че сам да си избира собствениците така, че винаги да е произведение на изкуството с най-полезни характеристики!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още