IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът в Карлсруе потвърди законността на Европейския стабилизационен механизъм

През февруари съдът изпрати случая към Люксембург за преюдициално заключение

12:01 | 18.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският конституционен съд в Карслруе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският конституционен съд в Карслруе. Снимка: Ройтерс

Двигателят на еврозоната – Германия, е в светлината на прожекторите във вторник. Инвеститорите очакваха с нетърпение решението на най-висшия съд в страната по отношение на законността на новия постоянен механизъм за защита от кризи в еврозоната, съобщава CNBC.

Конституционният съд в Карлсруе потвърди законността на Европейския стабилизационен механизъм (European Stability Mechanism – ESM). Мярката замени временния Европейски фонд за финансова стабилност (European Financial Stability Facility – EFSF), който издаваше облигации в разгара на кризата с държавните дългове през 2012 г. Средствата бяха предоставени на затруднените страни от еврозоната в рамките на програмите им за спасяване. 

През февруари германският съд изпрати случая към Люксембург за преюдициално заключение. Фокусът бе насочен към това дали заявката на Марио Драги от лятото на 2012 г., че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще купува облигации в неограничен размер от поразени от кризата страни в рамките на Програмата за директни монетарни трансакции (Outright Monetary Transactions – OMT), е съвместима с правото на евросъюза.

Коментарите на Драги бяха с цел успокояване на пазарите в региона на фона на високите доходности по част от държавните бонове. Подобно на ESM, OMT трябваше да бъде ратифициран от съда, за да може германските данъкоплатци да потвърдят склонността си да плащат за задълженията на други страни от еврорегиона.

През септември 2012 г. германският конституционен съд в Карслруе отхвърли искането за блокиране на постоянния спасителен фонд за еврозоната. По-рано през лятото няколко групи граждани внесоха съдебни жалби срещу приетите в края на юни 2012 г. от двете камари на парламента мерки за спасяването на еврото с твърдението, че те са противоконституционни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още