IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбия е домакинствала на преговори между талибаните и афганистанските власти

Вероятно разговорите между талибаните и официалната власт в Афганистан са се провели през 2018 година, когато имаше и няколкодневно примирие между двете страни

16:33 | 17.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Ивица Дачич. Снимка:&nbsp;Akos Stiller, Bloomberg</em></p>

Ивица Дачич. Снимка: Akos Stiller, Bloomberg

Белград е бил домакин на преговори между талибаните и афганистанските власти, заяви бившият външен министър на страната Ивица Дачич пред местната телевизия Pink. Той коментира, че в резултат от водените разговори в сръбската столица двете страни са обявили примирие за няколко дни.

Дачич, в качеството си на министър на външните работи, е бил на срещите, провели се с благословията на президента Александър Вучич, става ясно още от думите на бившия дипломат №1 на Сърбия. Той не коментира кога точно са се провели срещите, но Дачич беше министър на външните работи на Сърбия от 2014 година до 2020 година, а Вучич заема президентския пост от 2017 година.

Вероятно разговорите между талибаните и официалната власт в Афганистан са се провели през 2018 година, когато имаше и няколкодневно примирие между двете страни, допълва BalkanInsight.

Преговорите не са били тайна, но страните са се разбрали да не ги оповестяват, за да не се провалят, обясни още Дачич. Сърбия не е участвала в самите разговори, които са се водили в конструктивна атмосфера. Двете страни са постигнали определен напредък и са декларирали доверие една към друга.

След това преговорите са се пренесли в Доха и "виждаме резултата", пояснява още Дачич, който днес е председател на сръбския парламент. За него намесата на САЩ не е постигнала нищо, защото всичко се върна в изходно положение след оттеглянето на американските военни. Дачич е категоричен, че реално производството на наркотични средства в Афганистан се е увеличили след намесата на силите на НАТО в страната.

Бежанците от Афганистан са тези, които са работили с американските сили и се опасяват за сигурността си, своята и на семействата си, след идването на власт на талибаните, смята още бившият външен министър. Той допълни, че САЩ търсят място, където да ги настанят и тъй като държавите в Европа като цяло не са добре настроени, ще се опитат да ги изпратят към Северна Македония и други подобни държави.

Вашингтон вече обяви, че няма да дава убежище за афганистанските граждани, които са работили съвместно със силите на НАТО.

Целта за Афганистан сега е да бъде създадено преходно правителство, което да зачита правата на хората и особено на жените, посочи Дачич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още