IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със смесени резултати затвориха европейските борси

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,08%

20:01 | 05.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се движеха разнопосочно в началото на днешната сесия. Инвеститорите следят хода на търговските преговори САЩ-Китай, публикуването на данни и започващата среща на ОПЕК, информира CNBC. Парижкият САС 40 прибави 0,3 на сто и достигна 5801,55 пункта. Франкфуртският DAX остана стабилен, отстъпвайки едва с 0,04 на сто до 13 135,42 пункта. Лондонският FTSE 100 се сви с 0,7 на сто до 7137,85  пункта. Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,08%. Акциите на  Moncler скочиха с 6,9%.

gg gg

Пазарите бяха повлияни от новината, че САЩ и Китай се приближават до постигането на споразумение относно размера на митата, които ще бъдат отменени с подписването на търговската сделка между тях. От своя страна, президентът на САЩ Доналд Тръмп в сряда изрази увереността си, че търговските преговори с Пекин вървят "много добре".
Китай и САЩ разполагат с 10 дни, за да постигнат търговска сделка, преди да влязат в сила допълнителни американски мита за китайски стоки. Тези ставки ще бъдат наложени върху китайски внос на стойност от 156 милиарда долара.

Говорителят на китайското министерство на търговията Гао Фън заяви в четвъртък, че двете страни остават в тясна комуникация по отношение на търговията. Гао обаче не предостави никакви подробности как протичат преговорите. Той добави, че Китай "вярва, че ако и двете страни постигнат споразумение от първа фаза, съответните мита трябва да бъдат намалени.

Ryanair намали прогнозата си за пътнически трафик, а Daily Mail & General Trust отчете спад в печалбата преди данъци за фискалната си 2019 година.

На фронта на данните, поръчките на немската индустрия спаднаха с 0,4% през октомври. Икономическият ръст в еврозоната е  0,2% за третото тримесечие на годината, непроменен спрямо предходното тримесечие, което също се следи от инвеститорите.

Междувременно Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни с общото название ОПЕК+, се доближават до постигането на споразумение за по-дълбоки съкращения в добива на петрол, които Ройтерс определя като най-големите производствени съкращения за последното десетилетие, позовавайки се на информация от анонимни източници.

Представителите на ОПЕК се срещат днес във Виена, като в рамките на утрешния ден те ще разговарят и със своите съюзници, водени от Русия. 

На Лондонската борса международния бенчмарк Brent нарасна с 1% до 63,63 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още