IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съществува ли изобщо евроскептицизъм в момента?

Според политолога Любомир Стефанов това е грешката, която и левите, и десните националисти бъркат днес

13:01 | 09.05.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Националистичните парии из Европа спекулират от известно време с термина „евроскептицизъм“, смята политологът Любомир Стефанов. В деня на Европа той коментира някои от горещите теми за ЕС в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Евроскептицизъм няма и това е грешката, която и левите, и десните националисти бъркат днес“, посочва експертът. Според него липсата на прозрачност в администрацията „е проблемът и това създава съответното напрежение.

Днес е по-скоро ден за празник на всички европейци и това трябва да остави поне за миг проблемите на целия съюз встрани, смята Стефанов. И все пак съзнанието на мнозина продължава да е ангажирано с евроизборите и Brexit.

Въпросът с процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз се разглежда, като една от големите политически грешки за тамошното правителство, посочва още той.

„Грешката на политиците във Великобритания е, че оставиха в ръцете на гражданите да решават въпроси извън тяхната компетенция“, смята политологът.

Според него ЕС все още не е изчерпана структура, нито е пред разпад. Стефанов посочва, че дори най-големите критици на съюза по-скоро апелират за реформи в него, отколкото за нещо по-крайно.

Мобилната интернет връзка 5G също намира място сред основните казуси за решаване пред новия европейски парламент.

„На този етап виждаме единствено китайските компании да се впускат в развитие на технологиите за свързаност 5G. Нека видим, дали изобщо ще се наложат и в Европа“, допълва експертът.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 4 години
по добре се замисли ТИ с какви хора комуникираш ... айде направи партия с основно обещание референдум за излизане от ЕС. Щом са много тези хора, ще спечелиш и ще ни "осводобиш".Щото е лесно да се лъже и да пишеш глупости по форумите, ама като дойде време за тест, подвивате опашки като бити пееераси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
Sakamano
преди 4 години
Сигурно щеше да си много по-щастлив в нaциcтка Европа. Но не се коси, все някой ден ще измислят машина на времето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 7
pioner
преди 4 години
Явно не комуникираш с много хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
khao
преди 4 години
не бе тъъъп, колкото и да не ти се вярва хората с поне двуцифрено число на интелигентност са за ЕСАз лично не познавам нито един дето е 'евроскептик' и човека е прав че таково животно има само в думите на пишман-патреотите, тия дето за 2-3 хиляди лева продават български паспорт.Ако България, недай си боже, излезе от ЕС утре, знай че в другиден между милион и милион и половина от работещите, сме емигрирали към ЕС с пълна газ, ако ще и границата да затворят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
"Грешката на политиците във Великобритания е, че оставиха в ръцете на гражданите да решават въпроси извън тяхната компетенцияЕТО ЗАТОВА ИМА ЕВРОСКЕПТИЦИЗЪМ и това е факт, колкото и политическите клакьори да го отричат !!! Значи според този гражданите нямат право да решават какво да се случва с тяхната страна и с техния живот и с децата им, защото не били компетентни? И явно това е становището на огромната част от европейските политически престъпници - деградиралият алкохолик юнкер, дето въобще не изтрезнява, яловата родоотстъпница меркел, дето напълни Европа с нигъро-талибанска престъпна ***, извратенецът и узурпатор макарон - очевидно са твърдо убедени, че те и само те имат право да решават съдбините на Европа, но не и европейските народи? Нима това не е диктатура? Нима подобно нагло прокламирано становище, подкрепено с отвратителни действия, не дава право на европейските народи да вдигнат революция и да си разчистят сметките с политическата ***? - Прочетете само преамбюлът на Всеобщата декларация за правата на човекът и ще си отговорите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 4 години
доживех политолог да се изказва за 5G :):) Въпреки че у тоя сайт е възможно ... всичко. само китайците били развивали 5Г, на прима виста се сещам за ериксон и самсунг, а сигурно има и още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още