IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сътресенията с полетите в Европа обхванаха и Скандинавския полуостров

Кабиният екипаж на авиокомпанията SAS обяви, че спира работата след провал на преговорите за повишаване на заплатите

16:45 | 04.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Авиокомпанията SAS е изправена пред „опустошително“ спиране на работата на служители след провала на преговорите с около 1000 души кабинен екипаж, които искаха по-високо заплащане, въпреки че тринационалната авиокомпания търси спасителна помощ, предава Bloomberg.

Пилотският синдикат на авиопревозвача заяви, че спирането на работата ще започне незабавно, става ясно от публикувано в понеделник комюнике. Книжата на SAS поевтиняха с над 12% в предборсовата търговия в Стокхолм, а около 13,16 ч. местно време се търгуваха с понижение от 4,5%.

Скандинавският регион е напът да се превърне в поредната блокирана точка от затруднената мрежа на пътуванията в Европа, след като големи градове, включително Лондон, Амстердам и Франкфурт, отмениха хиляди полети на фона на недостига на работна ръка и спорове за заплащане. Стачката в SAS, която има центрове в Швеция, Дания и Норвегия, ще изложи на опасност хиляди работни места и собственото ѝ бъдеще, съобщи авиокомпанията в комюнике.

Нарушения на полетите имаше и в Белгия, където подразделението на Lufthansa Brussels Airlines планира да отмени 527 полета наред със 148-те, които вече бяха отменени през юли и август, за да помогне за преодоляването на кризата със служители, съобщи телевизия VRT.

Миналия уикенд имаше стачки на служителите на Ryanair Holdings и EasyJet в Испания, а спирането на работата на служители на Aeroports de Paris на основното летище в града „Шарл дьо Гол“ продължи и в събота, като една пета от полетите бяха отменени.

Стачката в SAS може да струва 9 млн. долара дневно, сочат данни на Sydbank. Главният изпълнителен директор Анко ван дер Верф, който работи за осигуряването на спасителен пакет от 3 млрд. долара, заяви, че е готов да възобнови посредничеството колкото се може по-скоро и предупреди, че вариантите за намиране на алтернативни полети ще бъдат „силно ограничени“ и че хората ще трябва да се съгласят да им бъдат възстановени сумите или да резервират за по-късна дата.

„Ще направим всичко възможно да постигнем жизнено споразумение, за да гарантираме дългосрочна конкурентоспособност и финансова устойчивост на компанията“, коментира Ван дер Верф.

Отменените полети в Brussels Airlines ще съставляват над 5% от планираното общо предлагане на авиопревозвача, съобщи VRT, като се позова на интервю с главния изпълнителен директор Петер Гербер, когото цитира да казва, че това развитие е „бедствие“ от финансова гледна точка.

Компанията майка Lufthansa вече отмени 3100 полета през летния сезон, за да намали натиска върху услугите във Франкфурт, които също страдат от недостиг на служители.

British Airways също е изправена пред стачка на служителите на регистрацията на летище „Хийтроу“ в Лондон, въпреки че профсъюзите все още не са уточнили датите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още