IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС одобри рамка за функционирането на краудфъндинг платформите

Кампаниите до 5 млн. евро и до 12 месеца ще трябва да отговорят на новите правила, а по-големите ще се регулират от MiFID и проспектния регламент

14:05 | 20.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Съветът на Европейския съюз (ЕС) одобри днес рамка за функционирането на краудфъндинг платформите в EС (на английски: crowdfunding, групово финансиране, б, ред.), съобщават от пресслужбата на Съвета.

Новата рамка е част от проекта на съюза за капиталови пазари, уточнява се в съобщението.

Платформите за краудфъндинг ще могат да предоставят трансграничните си услуги, ако отговорят на минималните изисквания при работа на родния пазар и в други страни от ЕС. Въвеждат се и общи правила за защита на инвеститорите.

Кампании за до 5 млн. евро и до 12 месеца ще се регулират от новите правила, а по-големите кампании попадат в регулацията на MiFID и проспектния регламент.

Правилата за фирмите за краудфандинг в ЕС ще бъдат пригодени в зависимост от това дали те предоставят финансирането си под формата на заем или инвестиция (чрез акции и облигации, издадени от компанията, която набира средства).

Рамката определя общи правила за разрешаване и надзор на националните компетентни органи. Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) ще има засилена роля за улесняване на координацията и сътрудничеството чрез задължителен механизъм за посредничество при спорове и разработване на технически стандарти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още