Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Съветът на ЕС одобри рамка за функционирането на краудфъндинг платформите

Кампаниите до 5 млн. евро и до 12 месеца ще трябва да отговорят на новите правила, а по-големите ще се регулират от MiFID и проспектния регламент

Съветът на ЕС одобри рамка за функционирането на краудфъндинг платформите

Снимка: архив Ройтерс

Съветът на Европейския съюз (ЕС) одобри днес рамка за функционирането на краудфъндинг платформите в EС (на английски: crowdfunding, групово финансиране, б, ред.), съобщават от пресслужбата на Съвета.

Новата рамка е част от проекта на съюза за капиталови пазари, уточнява се в съобщението.

Още по темата

Платформите за краудфъндинг ще могат да предоставят трансграничните си услуги, ако отговорят на минималните изисквания при работа на родния пазар и в други страни от ЕС. Въвеждат се и общи правила за защита на инвеститорите.

Кампании за до 5 млн. евро и до 12 месеца ще се регулират от новите правила, а по-големите кампании попадат в регулацията на MiFID и проспектния регламент.

Правилата за фирмите за краудфандинг в ЕС ще бъдат пригодени в зависимост от това дали те предоставят финансирането си под формата на заем или инвестиция (чрез акции и облигации, издадени от компанията, която набира средства).

Рамката определя общи правила за разрешаване и надзор на националните компетентни органи. Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) ще има засилена роля за улесняване на координацията и сътрудничеството чрез задължителен механизъм за посредничество при спорове и разработване на технически стандарти.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов
Още по темата: Европа ESMA краудфъндинг

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Шарл Мишел: Фондът за възстановяване на ЕС е стабилен