IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС одобри списъка с членовете на новата Еврокомисия

Председателят на ЕК Юнкер ще обяви идната седмица портфейлите, като според "Юропиън войс" Кристалина Георгиева има реален шанс за зам.-председателско място

09:28 | 06.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Съветът на ЕС одобри списъка с членовете на новата Еврокомисия

Съветът на ЕС се съгласи с предложения от избрания за председател на ЕК Жан-Клод Юнкер списък на членовете на ЕК от новия състав, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира комюнике, разпространено снощи в Брюксел. Съветът ще предаде това решение в Европарламента.

По-рано вчера Юнкер изпрати официалния списък на кандидатите за еврокомисари на италианския премиер Матео Ренци като ротационен председател на Съвета на ЕС.

След утвърждаването му от Съвета списъкът ще бъде публикуван в "Официалния вестник" на ЕС, след което Юнкер трябва да обяви разпределението на портфейлите. Това се очаква следващата седмица.

За да встъпи в длъжност, новата ЕК трябва да получи одобрението на Европейския парламент. Преди това обаче евродепутатите ще изслушват един по един кандидатите за комисари.

По азбучен ред на фамилните имена на латиница списъкът на предложените комисари е следният: Витенис Андриукайтис (Литва), Андрус Ансип (Естония), Димитрис Аврамопулос (Гърция), Мигел Ариас Канете (Испания), Елжбета Бенковска (Полша), Аленка Братушек (Словения), Корина Крету (Румъния), Валдис Домбровскис (Латвия), Кристалина Георгиева (България), Йоханес Хан (Австрия), Джонатан Хил (Великобритания), Фил Хоган (Ирландия), Вера Юрова (Чехия), Юрки Катайнен (Финландия), Сесилия Малмстрьом (Швеция), Невен Мимица (Хърватия), Карлуш Моедаш (Португалия), Пиер Московиси (Франция), Тибор Наврачич (Унгария), Гюнтер Йотингер (Германия), Марош Шефчович (Словакия), Христос Стилянидис (Кипър), Мариане Тисен (Белгия), Франс Тимерманс (Холандия), Кармену Вела (Малта), Маргрете Вестагер (Дания).

Единственият сигурен засега пост в новата ЕК е този на нейният заместник-председател и върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, която беше номинирана от Европейския съвет в събота, писа онлайн изданието на списанието "Юропиън войс". Юнкер ще разпредели останалите постове в ЕК според тежестта на съответната страна в ЕС, пола на кандидата и неговите компетенции.

"Юропиън войс" публикува собствена категоризация на кандидат-комисарите като определи като "трудни за пренебрегване" полската вицепремиерка Елжбета Бенковска заради безупречната й работа като министър на регионалното развитие от 2007 г. насам, холандския външен министър Франк Тимерманс заради личния му авторитет и тежестта на страната му в ЕС, бившите премиери на Латвия и Естония - Валдис Домбровскис и Андрус Ансип, които имат солиден икономически опит, и кандидата на Словакия Марош Шефчович, който се справи добре с досегашния си мандат на еврокомисар по институционалните въпроси.

Опитните кандидати в списъка на Юнкер според "Юропиън войс" са българката Кристалина Георгиева, която беше комисар за хуманитарната помощ, австриецът Йоханес Хан, който отговаряше за регионалното развитие и шведката Сесилия Малмстрьом, която беше комисар за вътрешния ред. "Заради пола си Малмстрьом и Георгиева имат реални шансове да получат заместник-председателски позиции", пише "Юропиън войс" и допълва, че двете са "едни от най-впечатляващите членове на втората комисия на Жозе Барозу". 

Кристалина Георгиева
най-вероятно ще отговаря за данъчната политика, данъчните измами и укриването на данъци в Европейския съюз (ЕС), става ясно от изтекла органиграма на екипа на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер с дата 2 септември, която обаче не е финалната версия на ресорите. Георгиева бе спрягана за върховен представител за външната политика, но в крайна сметка бе предпочетена италианката Федерика Могерини.

Кандидатите за икономическите портфейли в ЕС са германецът Гюнтер Йотингер и французинът Пиер Московиси, чиито държави според "Юропиън войс" са много влиятелни в ЕС и претенциите им вероятно ще бъдат удовлетворени. В същото време обаче Финландия и Дания излъчиха кандидати за комисари със силна икономическа компетентност.

Проблемните кандидати са британецът Джонатан Хил и испанецът Мигел Ариас Канете, твърди "Юропиън войс". Техните държави са прекалено големи, за да бъдат пренебрегнати, но и двамата кандидати могат да се окажат уязвими на атаки в европарламента - Хил заради лобисткото си минало, близостта си до финансовата сфера и липсата на специфични компетенции, а Канете заради сексистките коментари, които направи по време на кампанията за евроизборите през май.

Проблематични, но по друг начин, са чешката кандидатка Вера Юрова и словенската Аленка Братушек - техните страни са малки, но пък предложиха жени, което ще бъде свързано с очакванията Юнкер да удържи на обещанието си и да даде на дамите в своя екип важни постове, коментира "Юропиън войс".

Страните, които са достатъчно малки, за да не ангажират по никакъв начин Юнкер, са Ирландия, Португалия, Гърция, Унгария и Литва, пише още изданието. Същото важи и за Хърватия, Кипър и Малта, макар че хърватският кандидат Невен Мимица беше макар и за половин мандат член на комисията Барозу. Юнкер обаче няма да спечели нищо, ако даде на Мимица важен портфейл, смята "Юропиън войс".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още