Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Съветът на ЕС потвърди ангажимента към Парижкото споразумение

На големите икономики се падат около 80% от емисиите в световен мащаб

Съветът на ЕС потвърди ангажимента към Парижкото споразумение

Снимка: Архив Ройтерс

След решението на САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение Съветът на ЕС потвърди, че то е подходящо за целта си и не може да бъде предоговорено. Днес в Люксембург бе насрочено заседание на екоминистрите от държавите членки на Евросъюза.

Споразумението е амбициозно, но не е постановително, то дава възможност на всяка от страните да следва свой собствен път, за да даде приноса си към целите, обслужващи борбата с изменението на климата, което застрашава развитието, мира и стабилността в целия свят, се казва в съобщение, разпространено от Съвета на ЕС.

Там се посочва още, че Съветът изразява „дълбокото си съжаление“ по повод на решението на САЩ. И приветства многобройните изявления за поемането на ангажимент по Парижкото споразумение както от страни с големи икономики, така и от малки островни държави.

Още по темата

Съветът на ЕС припомня, че Парижкото споразумение обединява близо 200 страни и е подкрепяно от региони, градове, общини, предприятия, както и други недържавни участници по целия свят.

„ЕС и неговите държави членки продължават да бъдат единни и безусловно ангажирани с пълното и бързо прилагане на Парижкото споразумение и припомнят особената отговорност на големите икономики, на които се падат около 80% от емисиите в световен мащаб“, се казва в заключението. 

Там се декларира, че и в бъдеще ще продължи водещата позиция на ЕС в борбата с изменението на климата чрез задържане на покачването на средната температура в световен мащаб, както и че ще бъде запазен финансовият ангажимент на ЕС за постигане на целта развитите държави да мобилизират 100 млрд. долара годишно до 2020 г. за действия в областта на климата в развиващите се страни.

Ние заедно ще изпълним Парижкото споразумение, защото това е наш общ интерес и наша отговорност, се декларира в съобщението. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Или кратък разказ за това, как УСА почва да сдава водачеството в света към Китай :)

Още от Европа
Чижов: ЕС не може да намали зависимостта си от руския газ