Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Съветът на ЕС препоръча да отпаднат ограниченията за пътувания за някои страни

Препоръката обхваща и Китай, но при условие, че Пекин потвърди реципрочност

Съветът на ЕС препоръча да отпаднат ограниченията за пътувания за някои страни

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Съветът на Европейския съюз (ЕС) препоръчва да се отменят ограниченията за пътувания за жителите на Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Тайланд, съобщават от пресслужбата на Съвета.

В препоръката са включени още Руанда и Сингапур, както и Китай, но при условие, че Пекин потвърди реципрочност на мерките, допълва се в съобщението.

Ограниченията за пътуване също трябва да бъдат премахнати постепенно за специалните административни райони на Китай Хонконг и Макао също при условие на реципрочност.

В съобщението се припомня, че на 16 март Европейската комисия (ЕК) прие препоръка за временно ограничаване на всички несъществени пътувания от трети страни в ЕС за един месец. Държавните или правителствените ръководители на ЕС се съгласиха да приложат това ограничение на 17 март. Ограничението за пътуване беше удължено с по още един месец, съответно на 8 април 2020 г. и 8 май 2020 г.

На 11 юни Комисията прие препоръка за удължаване на ограничението до 30 юни 2020 г. с подход за постепенно премахване на ограничението за несъществени пътувания в ЕС от 1 юли 2020 г.

Списъкът с държавите извън ЕС, за които действат ограничения за пътувания, се преразглежда на всеки две седмици и се актуализира в зависимост от епидемиологичната обстановка.

Препоръката на Съвета не е правно обвързващ инструмент, припомня се в съобщението. Държавите обаче не могат да премахват самостоятелно ограничения за пътувания преди съгласувано решение на ЕС.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Бавната ваксинация в Европа тревожи инвеститорите