IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС прие правила за подобряване прозрачността при данъчното облагане

Директивата в тази област е поредната инициатива, насочена към предотвратяване избягването на корпоративното облагане

20:19 | 06.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Съветът на ЕС прие правила за подобряване прозрачността при данъчното облагане

Съветът на Европейския съюз (ЕС) постигна политическо споразумение относно директива, насочена към подобряване на прозрачността относно гаранциите, дадени от държавите членки на компаниите относно начините за изчисляване на техните данъци. Това е едно от решенията, взети по време на заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) в Люксембург.

Директивата е една от редицата инициативи, насочена към предотвратяване избягването на корпоративното облагане. Тя ще задължи страните членки да обменят информация автоматично при предварителни трансгранични данъчни становища, както и при предварителни споразумения относно начините за ценообразуване.

Държавите членки, получаващи информацията, ще могат да изискват допълнителна информация. А Европейската комисия (ЕК) ще може да разработи сигурна централна директория, в която обменената информация ще бъде съхранявана. Директорията ще бъде достъпна за всички страни членки, имайки предвид степента, която се изисква за мониторинга на конкретното имплементиране на директивата, и за ЕК.

Данъчно становище е гаранция, която данъчните власти дават на данъкоплатците относно как определени аспекти на данъчното облагане ще бъдат третирани при конкретни случаи. Предварително ценово споразумение е вид данъчно постановление, издавано от данъчните власти, за определяне на метода и други релевантни детайли относно ценообразуването, което ще бъде прилагано за обмен на стоки и услуги между компаниите.

Данъчното планиране от страна на компаниите стана по-сложно през последните години, развивайки се в отделните държави. Например, то включва промяната на облагаемите печалби спрямо страните с по-развити данъчни режими или ерозиране на данъчната база.

Директивата ще гарантира, че когато една държава членка издаде предварително данъчно становище или споразумение за трансферно ценообразуване, всяка друга страна членка, която е засегната, ще е в позиция да наблюдава ситуацията и възможното влияние върху нейните данъчни приходи.

Споразумението относно директивата е в унисон с развитието в рамките на ОИСР и нейните изводи относно нарушаването на данъчната база и промените в печалбите. Очаква се финансовите министри на Г-20 да одобрят постигнатото по време на срещата в Лима на 8 октомври, което след това ще бъде прието на срещата на лидерите на Г-20 по време на срещата им на 15 и 16 ноември 2015 г. в Анталия, Турция.

Директивата ще бъде приета на предстоящата среща на Съвета, след като Европейският парламент даде своето становище и след като бъде подготвена на всички официални езици.

Новите правила ще трябва да започнат да се изпълняват от 1 януари 2017 г. През това време съществуващите задължения за обмяна на информация между държавите членки ще останат в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още