Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Съветът на ЕС прие промени в бюджета за 2020 г. заради COVID-19

Предвидени са и 350 млн. евро за Гърция заради миграционния натиск, като част от парите ще се използват и за защитата на външните граници на България

Съветът на ЕС прие промени в бюджета за 2020 г. заради COVID-19

Снимка: архив Ройтерс

Съветът на Европейския съюз (ЕС) прие изменение на бюджета за 2020 г., с което предоставя на разположение за борба с пандемията от коронавируса COVID-19 почти цялата оставаща сума за тази година.

Чрез писмена процедура Съветът днес прие две предложения за изменение на бюджета на ЕС за годината с цел да се освободят средства за ответни действия във връзка с кризата, предизвикана от COVID-19.

Освен това се предоставят средства в помощ на Гърция за справяне с нарастващия миграционен натиск, както и за подпомагане на възстановяването след земетресението в Албания, съобщават от пресслужбата на Съвета. Сумата, която ще бъде предоставена на страната, е в размер на 350 млн. евро. Средствата ще се използват за изграждане на приемна инфраструктура, за укрепване на системите и процедурите за предоставяне на убежище и за подобряване на защитата на външните граници на Гърция и България.

Още по темата

Някои от тези мерки ще спомогнат и за борбата с COVID-19, тъй като мигрантите и бежанците представляват особено уязвима група, посочва се в съобщението.

Бюджетните кредити за поети задължения са увеличени общо с 3,57 млрд. евро и възлизат на 172,2 млрд. евро. Бюджетните кредити за плащания са увеличени с 1,6 млрд. евро, като достигат общ размер от 155,2 млрд. евро.

Общо 115 млн. евро са предвидени за съфинансирането на мерки за справяне с пандемията от COVID-19. Това включва подпомагане на държавите членки да репатрират блокираните граждани и да получат лични предпазни средства чрез съвместно възлагане на обществени поръчки. Други 3,6 млн. евро са заделени за укрепване на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC).

Отпуснати са и 100 млн. евро за подпомагане възстановяването в Албания след земетресението от 26 ноември 2019 г.

По статията работи: Миглена Иванова
Още по темата: Европа бюджет на ЕС

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
"Предвидени са и 350 млн. евро за Гърция заради миграционния натиск, като част от парите ще се използват и за защитата на външните граници на България"

КАКВОТО И ДА СЕ ГОВОРИ ВИЗАНТИЙЦИТЕ СА БИЛИ ВИНАГИ ПО ДОБРИ ПОЛИТИЦИ ОТ НАШИТЕ, КОИТО ВМЕСТО ДА ГО ИТРАЕХА ПОСРЕДНИЦИ МЕЖДУ ТУРЦИЯ И ЕС, беше по добре да постъпят както византийците на които бяха приведени тези стотици милиони евра.

Ролята на Борисов и България на ОБЕДИНИТЕЛ на Балканите не ни донесе никакви девиденти от ЕС.

СЕГА ОЧАКВАМЕ ДА ВИДИМ КАК НА 26 АПРИЛ ЩЕ БЪДЕМ ИЗПЪРЖЕНИ С ПОРЕДНИЯ ОТКАЗ ДА ВЛЕЗЕМ В ЧАКАЛНЯТА НА ЕРМ - 2.

Това ще е пълното фиаско на една тотално провалена външна политика, поставяща България в едно НЕОПРЕДЕЛЕНО ПОЛОЖЕНИЕ с разкрачена във всички посоки поза на буквата Г

Още от Европа
Испания се променя и това вбесява консерваторите