IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС ще ускори приемането на директивата за отчитане по държави

Португалското председателство ще преговаря с ЕП за бързо приемане на новите правила за корпоративна прозрачност и данъчно облагане

12:02 | 04.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) ще предприеме мерки за повишаване на корпоративната прозрачност на големите мултинационални компании.

Днес постоянните представители на ЕС в Брюксел са упълномощили португалското председателство да участва в преговори с Европейския парламент (ЕП) за бързото приемане на предложената директива за разкриване на информация за данъка върху доходите от някои предприятия и клонове, съобщават от пресслужбата на Съвета.

Директивата е известна още като директива за публично отчитане по държави.

Директивата изисква мултинационални предприятия или самостоятелни предприятия с общ консолидиран приход над 750 млн. евро през всяка от последните две последователни финансови години, независимо дали е със седалище в ЕС, или извън блока, да оповестяват публично в конкретен доклад данъка върху дохода, който плащат във всяка от страните членки, както и друга свързана данъчна информация.

Банките са освободени от настоящата директива, тъй като са длъжни да разкриват подобна информация съгласно друга директива.

Отчитането ще трябва да се извърши в рамките на 12 месеца от датата на баланса за съответната финансова година. Директивата определя условията, при които дадено дружество може да получи отлагане на такова оповестяване за максимум шест години.

В документа се определя и кой носи действителната отговорност за осигуряване на спазването на задължението за докладване.

Страните от ЕС ще имат две години да транспонират директивата в националното законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още