Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Създаването на Европейска прокуратура бе одобрено и от Съвета на ЕС по правосъдие

Европейската прокуратура ще бъде натоварена с разследването и повдигането на обвинения срещу извършители на престъпления срещу бюджета на ЕС

Създаването на Европейска прокуратура бе одобрено и от Съвета на ЕС по правосъдие

Снимка: Архив Ройтерс

Създаването на Европейска прокуратура бе одобрено днес и от 20-те страни членки на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, които желаят да бъдат част от новата структура, съобщиха от пресслужбата на Съвета на ЕС. Сред тях е и България.

Европейската прокуратура ще бъде натоварена с разследването и повдигането на обвинения срещу извършители на престъпления срещу бюджета на ЕС. Тя ще обедини усилията на европейските и националните правоприлагащи органи, за да се пребори корупцията в ЕС.

"Приветстваме днешното съгласие на Съвета за създаване на Европейска прокуратура. С участието на 20 държави членки ще имаме силен, независим и ефикасен орган, който да се бори с транснационалните престъпления срещу бюджета на ЕС и с трансграничните измами с ДДС", заявиха след приемането на решението еврокомисарите Гюнтер Йотингер и Вера Йоурова.

Още по темата

"Създаването на Европейска прокуратура ще бъде истински повратен момент. Много от случаите на измама във вреда на бюджета на ЕС са транснационални. Ето защо се нуждаем от институция, която е в състояние не само да разследва, но и да извършва наказателно преследване отвъд националните граници", добавят те.

В изказването си еврокомисарите допълват, че през следващата година Комисията ще определи следващите стъпки за възможно бъдещо разширяване на задачите на прокуратурата, така че те да включват и трансграничните терористични престъпления.

"След изразеното съгласие на Съвета сега ще действаме с цел Европейската прокуратура да заработи в първите месеци на 2020 г. Ние ще ѝ предоставим необходимите ресурси, за да се гарантира, че тя ще започне да дава резултати възможно най-скоро", казват двамата еврокомисари.

"България е категорична в позицията си за създаване на институционални мерки на европейско равнище, които да позволят ефективно наказателно преследване на престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз", заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева в рамките на дебата преди одобрението за създаването на новата институция.

В изказването си министър Цачева подчерта, че по време на председателството си България ще работи приоритетно за предприемане на необходимите действия по организиране на Европейската прокуратура и изграждане на отношения с неучастващите в нея държави членки и партньорски институции и служби, включително Евроюст и ОЛАФ. "В този смисъл в рамките на нашето председателство е предвидено да се проведе конференция по темата за Европейската прокуратура", допълни тя.

Европейската прокуратура ще бъде създадена по процедурата за засилено сътрудничество между 20 държави членки: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Германия, Гърция, Италия, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Испания. Другите държави членки могат да се присъединят по всяко време.

Главният офис на Европейската прокуратура ще бъде в Люксембург с главен прокурор и прокурори от всички участващи държави. Те ще ръководят ежедневните криминални разследвания, извършвани от делегирани прокурори в държавите членки.  

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Европа
Великобритания обвини Русия в тайно трупане на запаси от веществото "Новичок"