IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТАР се движи по план по трасето си на гръцка територия

Газопроводът в Гърция е с обща дължина около 550 километра

18:28 | 11.04.17 г.
<p>
	Трасето на Южния газов коридор. Снимка: <em>TAP AG</em></p>

Трасето на Южния газов коридор. Снимка: TAP AG

Изграждането на Трансадриатическия газопровод (TAP) на гръцка територия се движи по план, отчитат от проектната компания. Данните показват, че са изградени 154 километра от необходимите траншеи, в които ще бъдат положени тръбите.

Вече са положени и 119 километра от тръбите, а 97 километра са свързани и заварени. Две трети от нужните тръби за строителството са в Гърция.

Общата дължина на ТАР от турската граница до Италия е 878 километра. На гръцка територия трасето е с дължина от около 550 километра. От тях 260 километра са подготвени за строителството на газопровода.

Преди дни италиански съд спря временно изпълнението на ТАР на италианска територия. Причината е протест на жителите на Мелендуньо срещу плановете за изграждане на микротунел, през който тръбите на газопровода ще излязат от Адриатическо море и ще се включат в газопреносната мрежа на Италия.

Целта на този тунел е да запази брега край градчето Сан Фока, но при строителството му ще бъдат изкоренени маслинени дървета. Плановете предвиждат те да бъдат съхранявани в специална местност и след това отново върнати, когато приключат строителните работи. 

Местните власти са против реализацията на проекта, въпреки че той ще донесе дългоочакваната диверсификация на газовите доставки в Европа. TAP е последното звено на Южния газов коридор, който трябва да пренася газ от Каспийския регион на Стария контент. 

Чрез отклонението IGB и България ще може да получава газ от Азербайджан. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още