IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таро Асо: Brexit носи рискове за световната икономика

Сред останалите проблеми са тероризмът и проблемът с мигрантите, смята финансовият министър на Япония

17:25 | 20.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японският финансов министър Таро Асо (вляво) и ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският финансов министър Таро Асо (вляво) и ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Евентуалното излизане на Великобритания от ЕС е рисков фактор за развитието на световната икономика. Това заяви японският финансов министър Таро Асо на пресконференция в Сендай, където се провежда срещата на финансовите министри и централните банкери от Г-7, информира ТАСС, цитирана от БТА.

Световната икономика в момента е във фаза на възстановяване. Остават обаче редица рискове, влияещи отрицателно на ситуацията, посочи Асо. Сред тях са тероризмът, проблемът с мигрантите, както и евентуалното излизане на Великобритания от ЕС, смята финансовият министър.

Референдумът за съдбата на членството на Великобритания в ЕС ще се състои на 23 юни. Това ще бъде третото всенародно допитване в историята на Обединеното кралство. 

В Сендай днес бе открита двудневна среща на министрите на финансите и ръководителите на централните банки на страните от Г-7. През първия ден на форума се състоя симпозиум с участието на икономисти от различни страни.

Финансовите министри и централните банкери на страната домакин Япония, САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Италия и Канада, както и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард и президентът на Европейската централна банка Марио Драги започнаха още снощи да изслушват при затворени врати анализите на авторитетните икономисти от Г-7.

Японският финансов министър разговаря с Кристин Лагард. По думите на Асо двамата са обсъдили "текущото състояние на световната икономика". В края на деня главните финансисти на Г-7 проведоха първия кръг от консултациите, посветени на мерките за осигуряване на световната финансова и икономическа стабилност. 

Oще по темата за Brexit четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още