IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Техническа грешка парализира търговията на Euronext


В продължение на часове търговията на международната борса не можеше да се извършва

14:19 | 19.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

В понеделник търговията на международната борса Euronext спря напълно. Причината за това са технически проблеми, поясниха от едноименната компания, която оперира борсата. 

Акции на редица компании, включително L’Oreal SA, LVMH и Kering SA в Париж, бяха спрени от търговия в 9:49 часа местно време. Проблемът засегна и пазарите на Euronext в Белгия, Холандия, Португалия и Ирландия. Книжата, търгувани на засегнатите борси, съставляват около 22% от компонентите в референтния индекс Stoxx Europe 600. Търговията на друг пазар на Euronext, в Норвегия, не е засегната.

Проблем със системата на междинния софтуер е причинил повреда, се казва в съобщението по имейл до Bloomberg от базираната в Париж компания. Търговията на валута се възстанови в 13:15 ч., а тази с акции бе възобновена в 13:45 ч. Последна бе пусната търговията с деривати - в 13:50 ч., пояснява Euronext.

Едва в петък компанията се наложи в спора за наддаването за поглъщането на Миланската фондова борса срещу Deutsche Börse и швейцарската борса SIX за 4,325 млрд. евро. Информация за предстоящата сделка изтече още в четвъртък от германското специализирано издание Börsen-Zeitung, което обаче посочи по-ниска стойност от 3,75 млрд. евро. 


Но конкурентите също не са имунизирани срещу проблеми. През последните няколко месеца системните откази многократно предизвикваха спиране на платформи на големите борсови оператори. 

На 1 октомври най-лошият технически бъг от десетилетия парализира търговията на Токийската фондова борса за цял ден. В средата на август Лондонската фондова борса LSE успя да започне търговия едва със закъснение от един час и 40 минути.

Deutsche Börse имаше цели два подобни проблема от началото на годната. На 1 юли прекъсване парализира търговията с акции и деривати на фондовата борса във Франкфурт, Лайпцигската борса за електроенергия EEX, Виенската фондова борса и други европейски борси, включително и в България, в продължение на три часа. На 14 април системата беше спряна за повече от четири часа - едно от най-дългите прекъсвания в историята на Франкфуртската фондова борса.

За Euronext прекъсването в понеделник е най-голямото от спирането на търговията на 29 октомври 2018 г. поради технически проблем, свързан с нещо, което компанията нарича „инструменти за мониторинг на пазара“. През септември миналата година Euronext спря и търговията с опции за акции в Амстердам, Брюксел и Париж.

„През последните 12-18 месеца сме свидетели на множество технически проблеми по отношение на технологиите", казва Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор в CMC Markets UK Plc, пред Bloomberg. „Това ми подсказва, че вероятно става дума за недостатъчни инвестиции по отношение на технологиите”.

Прекъсването се случва в момент, в който главният изпълнителен директор на Euronext Стефан Буйна твърди как технологичната платформа Optiq на компанията ще бъде от полза за Borsa Italiana, италианската борса, която Euronext се съгласи да купи. По време на разговор с журналисти през този месец той говори за нарастващите синергии чрез преместването на италианския пазар към Optiq и за разширената компания, която ще оперира 25% от всички европейски акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още