IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният сектор потопи пазарите в Европа

Борсите намериха подкрепа единствено в по-високите цени на петрола

18:53 | 12.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските пазари закриха сесията в понеделник с понижения на фона на разпродаването в технологичния сектор и по-високите цени на петрола, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 завърши със спад от 1%, а почти всеки сектор се озова на червено.

Местните борси също се присъединиха към тенденцията. Лондонският индекс FTSE отписа 0,65% от стойността си, а френският САС – 0,92%. Най-голям спад обаче отчете германският показател DAX с 1,78%.

Технологичният сектор се представи най-зле, потъвайки с почти 3,58%. Акциите на Infineon поевтиняха със 7,31% заради опасения за по-слабо търсене, а на SAP с 5,52%, след като обяви закупуването на Qualtrics за 8 млрд. долара.

Книжата на австрийския производител на чипове AMS се сринаха с 22,41% обаче, след като други доставчици на технологичния гигант Apple понижиха прогнозите си.

От друга страна петролните компании се представиха най-добре, записвайки увеличение от 0,24%. През уикенда Саудитска Арабия обяви, че ще намали предлагането си през декември, за да се опита да спре срива на цените напоследък. Сортът Брент се повиши с 1% до 70,89 долара за барел, а WTI с 0,5% до 60,68 долара за барел.

Акциите на BP и Royal Dutch Shell поскъпнаха съответно с 0,8% и 0,71% след възстановяването цената на петрола.

Сред останалите компании книжата на Telecom Italia поскъпнаха до върха на бенчмарка – с над 2,79% в следобедната сесия. Това се случи след новината, че компанията може да се слее с местния си конкурент Open Fiber. Цената на акциите на British American Tobacco пък се понижи с 10,62% след новината за потенциална забрана за продажба на ментолови цигари в САЩ.

Във Великобритания министър-председателят Тереза Мей е трябвало да се откаже от плановете си за спешна среща на кабинета в понеделник заради отпора на собственото ѝ правителство, съобщава Independent. Според Sunday Times четирима проевропейски настроени министри са на ръба да подадат оставки. Всички погледи сега са насочени към срещата на кабинета, насрочена за вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още