IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тежката артилерия на ЕЦБ полага основите за отговор на икономическото забавяне

Водещите фигури в управлението на финансовата институция дадоха сигнал, че са готови да действат в случай на необходимост

16:03 | 20.02.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тежката артилерия на Европейската централна банка (ЕЦБ) се готви за действие. Водещите фигури в управлението на финансовата институция вече дадоха сигнал, че се обсъждат варианти за действие, в случай че настоящото забавяне в еврозоната се влоши.

Фонът, на който това се случва, е ясен: рецесия в Италия, стагнация в Германия и влошени прогнози за еврозоната. Инвеститорите също реагират, като еврото е близо до най-ниската си цена от средата на 2017 г. насам, а доходността по 10-годишните германски облигации е напът да излезе на негативна територия за първи път от 2016 г. насам, коментира Bloomberg в свой материал.

И макар сегашната политика на ЕЦБ – лихвените проценти да не нарастват поне до края на лятото на 2019 г., остава отворена възможността за увеличение по-късно през годината, макар че вероятността това да се случи до голяма степен намаля. Това е посланието, което отправят ръководителите на банката, а търговците на валутните пазари не очакват първото увеличение от 10 базисни пункта преди юни 2020 г.

Заместник-гуверньорът Луис де Гуиндос не направи нищо, за да опровергае вижданията на пазара в публикуваното си във вторник интервю за в. Le Monde. По думите му ръководството на банката в момента анализира забавянето, като разполага с „голям набор от инструменти“ в отговор – включително промяна на тона относно бъдещия път на лихвените проценти. Той също така допълни, че решение няма да бъде взето преди провеждането на „обстоен анализ“.

Сега всички погледи са насочени към срещата на Управителния съвет на ЕЦБ през март, когато някои очакват да бъде обявен нов кръг от дългосрочни банкови заеми. Много неща зависят от данните, които ще бъдат публикувани през следващите няколко седмици, както и от новите икономически прогнози. Главният икономист на финансовата институция Петер Прат може да предостави повече яснота за начина на мислене на институцията, тъй като се очаква тази седмица да говори на четири различни места.

Индикаторите за икономическото състояние продължават да отслабват, откакто ЕЦБ направи прогнозите си през декември, според които растежът през тази година ще е 1,7%, а инфлацията – 1,6%. За сравнение, консенсусната прогноза и за двата показателя в месечното проучване на Bloomberg е 1,4%.

Прат обаче посочва, че не всичко е обречено, тъй като безработицата продължава да намалява. Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман, както и следващият главен икономист на ЕЦБ Филип Лейн, предупредиха на свой ред, че не трябва да се реагира прекалено остро на ситуацията, тъй като настоящата обстановка е твърде несигурна.

В Германия – двигателя на региона, инвеститорското доверие в икономическите перспективи се подобрява за четвърти пореден месец, става ясно от данни на института ZEW. Според Бундесбанк пък въпреки очакванията за муден растеж поне през първата половина на годината, то няма причина за притеснение.

ЕЦБ може да предпочете да изчака първо хоризонтът да се проясни. Гуверньорът на финландската централна банка Оли Рен – един от фаворитите за поста на Марио Драги, вярва, че ръководството на банката все още има достатъчно време преди лятото, за да вземе решение за нови банкови кредити, известни като TLTRO.

Икономистите настояват новите заеми да не се възприемат като подарък за банките, а като програми, целящи да гарантират, че домакинствата и компаниите ще могат да взимат назаем пари лесно и евтино, като по този начин се смажат колелата на икономиката на фона на глобалното забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 2
Mohave _
преди 5 години
Тежката артилерия я гони артилерията . Не им се вярва че вече настъпва повратен момент в цялата икономическа история , и че нямат влиянието на което се надяваха .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
И повече педерализъм, повече зеленина в енергетиката и повече ценности в условния сектор!!! Електроенергията да стане лукс, колите - майскозелени и заводите - витрина на европейските директиви и по възможност - на фотосинтеза, а границите - широкоотворени за секакви скакалци... И санкции на секи, дет ни кажат от зад океана! Санкции до дупка! Ебииммайката и на бизнеса, и на кинтите - ние си ги печатаме колкото ни требват!"Фонът, на който това се случва, е ясен: рецесия в Италия, стагнация в Германия и влошени прогнози за еврозоната."И как става това в "най-големия пазар на планетата", "най-могъщата икономика с 500 милионен суперплатежоспособен пазар"...? Икономика, която от 5 години се занимава само с налагане на санкции и раздаване на акъл кой-как да си управлява държавата и как да живее... Икономическа общност, която се управлява от комисия и комисари, изпълзяли от партийни кабинети точно както едно време отсам желязната завеса... Некви лемури, които живеят с свой, собствен свят - зелен, либерален, толерантен... Но кинтите имат друг нрав и други закони - нито са зелени, нито са либерални, нито са толерантни...! Кинтите съществуват и работят, за да се множат, само в своя си свят с прости и ясни правила - като в тефтера на пра-дедо ми - "дал/зел" и разликата е това, с което живееш... А ЕС се напълни с де били, които си мислят, че парите са това, с което си купуваш всичко, което ти предлага телевизорът... Мноо ми е интересно коя икономика е по-истинска - европейската, която съществува в условия на разпасан комфорт и се бори като го внян червей с буца кравешко гюбре за заветните 1-2% ръст, или руската, която ги постига вече 5 години в условията на санкции и постоянна преса от кой-къде-завари...И друго се чудим - къде ше ни (ви) закарат Юнкер, Бабишкер, Туск, муск, Могерини, Макарони, нашта славна габриела и прочее леворезбосани мишляци, които са си повервали, че водят 500 милиона бройлера към светлото бъдеще, щот има печатница за евраци... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 12
abdul
преди 5 години
"като програми, целящи да гарантират, че домакинствата и компаниите ще могат да взимат назаем пари лесно и евтино"Браво! Действия трябват! И евтини кредити колкото се може повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
s3
преди 5 години
браво, деиствия трябват и да има повече количествени улеснения, за да може да има повече фондове за усвояане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още