IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей обеща да не отлага Brexit

Тя отхвърли призивите за забавяне и каза, че нейният „план Б“ е да бъдат внесени промени в спорната мярка за ирландската граница

22:31 | 21.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тереза Мей <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тереза Мей Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей заяви днес, че ще опита да намери изход от задънената улица със сделката за Brexit, като поиска още отстъпки от Европейския съюз за резервния план за избягване на твърда граница в Ирландия, предаде БТА.

Тя отхвърли призивите за отлагане на излизането от ЕС и каза, че нейният „план Б“ е да бъдат внесени промени в спорната мярка за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, след което обновеният вариант на споразумението да бъде одобрен от парламента, предаде Асошиейтед прес.

„Що се отнася до предпазния механизъм, въпреки промените, които договорихме, остават два основни проблема", каза Мей пред Камарата на общините. По думите й това са „страхът, че ще останем хванати в капана (на предпазния механизъм) завинаги и безпокойството за потенциалното му влияние върху нашия съюз, ако Северна Ирландия бъде третирана различно от останалата част от Обединеното кралство“.

Мей каза още, че планира да обсъди въпроса тази седмица с депутатите, преди да представи „заключенията от тези разговори на ЕС“.

Остават само малко над два месеца до датата 29 март, на която Обединеното кралство трябва да напусне Европейския съюз, а все още в Лондон няма консенсус кога или дори дали страната ще напусне европейския блок.

След като договореното между британското правителство и ЕС споразумение за Brexit бе отхвърлено от 432 депутати миналата седмица, Мей търси начин да осигури сделка, която ще бъде приета в парламента.

По-рано премиерът заяви, че не може да изключи варианта за твърд Brexit, тъй като все още няма алтернатива, а ЕС надали ще се съгласи да удължи срока на действие на Член 50, без да има одобрен от парламента план.

По думите й единственият вариант да се избегне Brexit без сделка, ако парламентът не може да одобри споразумение, е отмяната на Член 50. Мей обаче добави, че това би било неизпълнение на волята на народа, изразена на референдума от 2016 г., на който бе решено страната да напусне блока.

Според Мей евентуален втори референдум ще подкопае доверието в демокрацията.

Тя също така обеща да бъде „по-гъвкава“ с депутатите в опитите да се постигне споразумение по промени в предпазния механизъм за северноирландската граница, която гарантира, че няма да има връщане на твърдата граница между британската провинция и Ирландия, посочва още БТА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още