IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей поиска да се преразгледа практиката за наемане на работници

Британският министър-председател иска да бъдат гарантирани и защитени техните трудови права

10:05 | 01.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британският министър-председател Тереза Мей нареди да се преразгледа практиката за наемане на работници и служители в страната, като каза, че иска да бъдат гарантирани и защитени техните трудови права в условията на променящи се бизнес модели и на растяща тенденция към гъвкаво наемане или самонаемане, предаде Ройтерс.

Мей предприема това преразглеждане в навечерието на редовната годишна конференция на управляващата Консервативна партия, на която тя ще се опита да обедини страната, дълбоко разделена след юнския референдум, на който британците с малко мнозинство гласуваха за излизане от Европейския съюз.

"Ние градим нов център в британската политика и подобряването на сигурността и правата на обикновените трудови хора е ключов елемент от изграждането на страната и икономиката в интерес на всички, а не само на привилегировано малцинство", каза Мей в специална декларация по този повод.

Ревизията трябва да изясни дали съществуващото трудово законодателство може да се справи с нарастващия в страната брой на "нестандартни форми на наемане на работа", като самонаемане, временна работа или договори за т. нар. "нулево работно време", които предлагат на наетите гъвкавост, но не и гарантирана работа.

Мей допълни, че ще изслушва шотландските тежнения относно британското излизане от Европейския съюз, но че правителството на автономна Шотландия няма да има право на вето върху преговорите за Брекзита, съобщава още Ройтерс.

Шотландия иска да бъде информирана в подробности за плановете на правителството в Лондон за излизането от ЕС, с цел да се предотврати "твърд Brexit", който би навредил тежко на икономиката на страната, каза във вторник първата министърка на Шотландия Никола Стърджън.

След британския вот за излизане от ЕС през юни Стърджън каза, че Шотландия може да поиска нов референдум за независимост, което би могло да доведе до разпадане на Обединеното кралство.

"Искам много ясно да заявя, че в процеса на преговорите ние напълно ще информираме шотландското правителство за дискусиите, които водим, подготвяйки британската позиция (за преговорите с Брюксел)", каза Тереза Мей.

Когато бе пряко запитана по шотландския канал на ВВС  дали Шотландия може да има вето върху Brexit, тя отговори: "Обединеното кралство ще има позиция в тези преговори и ние, като правителство на Обединеното кралство, ще преговаряме с Европейския съюз".

Мей изрази категорично мнение, че няма да има втори референдум за независимост на Шотландия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още