IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей поиска от ЕС време за подготовка на преговорите за Brexit

Новото британско правителство срещна хладен прием в Европа

21:57 | 14.07.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тереза Мей на входа на &quot;Даунинг стрийт&quot; 10. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Тереза Мей на входа на "Даунинг стрийт" 10. Снимка: Ройтерс

Новият британски премиер Тереза Мей поиска време, за да може Великобритания да се подготви за преговорите за напускането на ЕС, съобщава Ройтерс. Тя е коментирала темата по време на срещата си с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Мей се надява на "конструктивен и позитивен" тон на преговорите, коментира още говорителят на новия британски министър председател.

Тереза Мей е подкрепила и кандидатурата на Джулиан Кинг за британски комисар. Неговата номинация беше изпратена на ЕК през миналата седмица от Дейвид Камерън.

По-рано днес Тереза Мей е имала разговор и с американския президент Барак Обама, допълва още Ройтерс. Тя е подчертала нуждата да бъдат запазени специалните отношения между двете държави.

Британският премиер е заявила и желанието на Обединеното кралство да бъде ключов партньор по глобални въпроси, включително и борбата с тероризма, посочи още говорителят на Тереза Мей.

Тереза Мей е втората жена, която заема поста премиер на Великобритания. Кабинетът, който тя представи, беше хладно приет в Европа, написа в свой коментира Politico. Най-изненадващият министър в правителството е Борис Джонсън, който оглави външното министерство.

Той беше критикуван за доста непремерени изказвания, особено за турския президент Реджеп Ердоган. Френският външен министър Жан-Марк Еро, коментира, че Джонсън е излъгал британските избиратели по време на кампанията за Brexit. А Франк - Валтер Щайнмайер, външният министър на Германия, го определи като "един от безотговорните политици, подтикнали страната към Brexit".

Politico допълва, че Щайнмайер и Еро са представителите на двете най-мощни държави в ЕС и те ще имат водещата роля в предстоящите преговори с Борис Джонсън, свързани с излизането на Великобритания от общността.

Самият Джонсън в своя първи коментар след като застана начело на външното министерство на Великобритания беше категоричен, че връзките с Европа ще бъдат по-интензивни след Brexit.

В Европа гледат с недоверие и към Дейвид Дейвис, който заема новосъздаденото министерско кресло - на отговарящ за излизането от ЕС. Дейвис е отявлен евроскептик, посочва още изданието.

"Интересно е да се види колко много поддръжници на Brexit заемат ключови позиции", коментира Томас Пруза, чешкият министър, отговарящ за европейските въпроси.

Своите критики към новия британски кабинет не спести и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Според него фокусът на новият кабинет не е насочен към бъдещето на страната, а по-скоро цели вътрешното обединение в партията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Е да де, ако може тъй 10-15 годинки да преговаряме. Те понеже до сега бяха наполовина влязли, сега ще бъдат наполовина излязли. Огромна промяна :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Лейбърист - социалист..води до катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още