IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей проправя пътя към отлагане на Brexit

Само ден след като заяви, че държи на 29-и март като дата за напускане на ЕС, британският премиер допуска гласуване за отлагане на развода

16:37 | 26.02.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Mей дава възможност на Парламента да гласува за отлагане на Brexit. Това поясни Май в изявление в Камарата на общините във вторник. Ако споразумението бъде отхвърлено отново до 12 март, Мей ще остави депутатите да решат дали страната да напусне ЕС на 29 март без споразумение.

„Обединеното кралство ще се оттегли без сделка на 29 март само с изричното съгласие на Камарата на общините", каза Мей. Ако парламентаристите отхвърлят твърдия Brexit, Мех възнамерява да предложи за гласуване отлагането на излизането от ЕС. 

Мей повтори, че тя лично е против такова отлагане и подчерта, че то не може да продължи след юни, тъй като в противен случай Обединеното кралство ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент в края на май. 

Премиерът заяви, че възнамерява да действа в три етапа.

Най-напред, до 12 март ще представи на депутатите променен вариант на споразумението за развод, което подписа с Брюксел в края на ноември и което парламентът отхвърли с голямо мнозинство в средата на януари.

Ако на 13 март новият вариант бъде отхвърлен, тя ще поиска депутатите да кажат дали искат да напуснат ЕС без споразумение. Ако откажат, тогава на 14 март тя ще внесе предложение, с което ще пита депутатите дали искат кратко и ограничено удължаване на преговорите по член 50 от Лисабонския договор, който даде началото на процеса по излизане от ЕС преди почти 2 години.

"Аз лично съм против удължаване на член 50. Нашата приоритетна цел трябва да е да работим за споразумение и да напуснем на 29 март" ЕС, подчерта Мей. Тя обаче добави, че иска да отговори на безпокойството на депутатите от наближаващия краен срок.

А само преди ден – в понеделник, министър-председателят заяви, че държи на датата 29-и март за напускане на ЕС. Дали бунтовниците в нейните партийни редици ще бъдат възпрени от сегашното предложение на Мей, е неясно. Ръководителят на правителството може да загуби контрола върху процеса при гласуване в сряда за по-нататъшните стъпки за Brexit. Много от министрите в кабинета ѝ през последните дни заплашиха да подадат оставка, ако се стигне до напускане на ЕС без сделка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 1
Blueberry
преди 5 години
УК са като модел и мутра - оня я бие, ама патката не го напуска. *** фиаското! Нали е done deal!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
Maslarov
преди 5 години
Народът по правило е некомпетентен, а референдумът е най-голямата глупост на демокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 14
s3
преди 5 години
Ако зачитат волята на народа не би трябвало да се допуска отлагане. Народът вече веднъж е казал какво иска, следва да се изпълнява, това се нарича демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
tisia
преди 5 години
...да вземе да се гръмне! ....в политически план, разбира се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още