IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей защити ядрената сделка с Иран пред държавния секретар на САЩ

Тилърсън и Мей обсъдиха Северна Корея и дестабилизиращите й действия

17:16 | 14.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей изтъкна значимостта на международното споразумение от 2015 г. за иранската ядрена програма пред американския държавен секретар Рекс Тилърсън. Двамата се срещнаха за кратко в офиса й в Лондон, съобщи Ройтерс.

Тилърсън е на посещение във Великобритания да обсъди възстановяването на пораженията от урагана Ирма, севернокорейския ядрен опит и за среща с външни министри от няколко страни за излизане от задънената улица в Либия, пише БТА.

Въпреки че не бе в официалния дневен ред на пътуването, темата Иран бе повдигната на среща между Тилърсън, Мей и британския национален съветник по сигурността.

"Засегнаха въпроса с иранската ядрена сделка. Министър-председателят подчерта колко важна е тя, за да се попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие", каза пред журналисти говорител на Мей. 

Американският президент Доналд Тръмп неведнъж е заявявал, че ще развали ядрената сделка, чиято цел е да наложи ограничения върху иранската ядрена програма, в замяна на премахване на повечето санкции, наложени от Запада.

Тръмп обмисля стратегия, която ще позволи на САЩ да отвърнат по-агресивно на присъствието в Ирак и Сирия на ирански въоръжени сили и финансирани от Иран шиитски групировки.

Тилърсън и Мей обсъдиха Северна Корея и дестабилизиращите й действия. Те са на мнение, че е важно международната общност да продължи да работи заедно за оказване на натиск върху режима, каза говорителят на Мей.

Държавният секретар ще се срещне с британския външен министър Борис Джонсън и с представител на френското правителство, за да координират усилията си за отстраняване на щетите от урагана Ирма, както и да обсъдят Северна Корея.

Към тях ще се присъединят външните министри на Италия, Египет и ОАЕ, за да говорят за Либия със специалния пратеник на ООН за африканската държава Гасан Саламе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още