Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Тестване, проследяване, ваксиниране - новият протокол на ЕС срещу коронавируса

ЕК ще отпусне 220 млн. евро за транспортиране на болни от една държава в друга в общността

Тестване, проследяване, ваксиниране - новият протокол на ЕС срещу коронавируса

Снимка: Andrey Rudakov Bloomberg

Битката срещу новия коронавирус минава през масово тестване, проследяване и ваксиниране, коментираха след заседанието на лидерите на ЕС председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на Съвета Шарл Мишел.

"Целта ни е да държим вируса под контрол и това става чрез масово тестване", коментира Фон дер Лайен по време на пресконференция, излъчвана във видеосистемата на ЕК.

В момента се работи по ускорено валидиране на бързи тестове за антигени, които са в процес на разработка и заедно с PCR тестовете ще бъдат използвани за поставяне на диагнозата.

"Проследяването и тестването вървят ръка за ръка", уточни още председателят на ЕК. Тази цел ще се осъществи чрез обединението на приложенията за проследяване на заразени, разработени от отделните държави в общността.

Още по темата
В момента има 22 приложения, които са създадени за проследяване на заразените. Те имат около 50 млн. изтегляния, което е определяно от Брюксел като недостатъчно. Очаква се през ноември тези приложения да бъдат обединени в общ европейски портал и това да се окаже в помощ на проследяването на заразените.

По отношение на ваксините ще се работи за бързото издаване на сертификати, стига ваксините да са преминали всички тестове за безопасност, обяви още Урсула фон дер Лайен. "Европейската агенция по лекарствата извършва постоянен преглед на новите ваксини", каза тя и обясни, че експертите преглеждат всеки етап от разработката на ваксина, вместо да се чака цялото досие от фармацевтичната компания, каквато е практиката.

Това ще ускори процедурата по одобрение на потенциалната ваксина.

В момента ЕК има сключени договори за доставка на потенциална ваксина с три компании и предстои сключването на подобни споразумения с още три. "Водим разговори и със седми производител", допълни още председателят на ЕК.

Надяваме се да имаме ваксина до месеци, коментира и Шарл Мишел и увери, че ще има "честно разпространение" между държавите спрямо тяхното население. Той призова страните да подготвят планове за ваксинация, които да опишат как да се извърши този процес, коментирайки, че хората с хронични заболявания, здравните работници и възрастните хора трябва да имат предимство при ваксинирането.

Урсула фон дер Лайен посочи още, че ситуацията с разпространението на COVID се влошава и от важно значение е членовете на ЕС да споделят информация помежду си. Тя анонсира и план на ЕК да отдели 220 млн. евро за транспортиране на пациенти от една държава в друга, когато това е необходимо.

Не трябва да противопоставяме здравеопазването на икономиката, коментира още Шарл Мишел по време на пресконференцията и допълни, че е необходима пълна мобилизация, за да се запази здравето на хората. Най-добрият начин да се запази икономиката и да се възстанови икономическата активност е да успеем да държим вируса под контрол в следващите седмици, категоричен беше той.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
ing5rov до: дядя Вова
преди 3 седмици
мозъчни ваксини трябват ... спешно !
0
 
3
 
1
преди 3 седмици
ГРОБари от всички общини - ваксинирайте се!

Още от Европа
Novartis стартира програма за обратно изкупуване на акции