Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Thyssen-Krupp се стреми към печалба от поне 1 млрд. евро

Общото възстановяване на пазара с повишаващо се търсене води до увеличаване на продажбите и подобрения във всички сегменти

Thyssen-Krupp се стреми към печалба от поне 1 млрд. евро

Снимка: Bloomberg LP

Общото икономическо възстановяване и напредъкът в преструктурирането позволяват на индустриалната и стоманодобивна компания Thyssen-Krupp да гледа към бъдещето с оптимизъм. През текущата фискална 2021/22 година богатият на традиции концерн очаква нетна печалба от поне 1 млрд. евро, както Thyssen-Krupp AG съобщи в четвъртък в Есен. Това ще бъде най-високата печалба за компанията от финансовата 2007/08 година, изчислява Handelsblatt.

Оперативната печалба трябва да се удвои приблизително до диапазона между 1,5 до 1,8 млрд. евро през финансовата 2021/22 година (към края на септември), отчасти благодарение на по-добрите показатели в стоманодобивното подразделение. Съществуват обаче несигурности по отношение на по-нататъшните тенденции при доставките на полупроводници и други междинни продукти. Това временно ще натежи на резултатите през текущата финансова година.

Още по темата

През изминалата финансова година 2020/21 коригираната оперативна печалба (EBIT) достигна почти 800 млн. евро след загуба от почти 1,8 млрд. евро през предходната година, която беше слаба поради причинената от коронавируса криза. Крайният резултат за 2020/21 година беше загуба от 19 млн. евро - след 5,5 млрд. евро през предходната година. И този път не се предвижда изплащане на дивидент. През 20/21 приходите се подобряват с 18% до 34,0 млрд. евро. През текущата финансова година се очаква те да нараснат в средния едноцифрен процентен диапазон.

„След почти две години интензивна трансформация днес можем да кажем: обръщането на тенденцията се вижда, нещата вървят в правилната посока за Thyssen-Krupp“, каза главният изпълнителен директор Мартина Мерц, цитиран от съобщението. Въпреки това остават големи предизвикателства, особено поради недостига на чипове и несигурността, дължаща се на пандемията на короната.

Общото възстановяване на пазара с повишаващо се търсене доведе до увеличаване на продажбите и подобрения във всички сегменти. В случая със стоманата, например, коригираната оперативна печалба (EBIT) се подобрява до 116 млн. евро след минус от 820 млн. евро през предходната година.

Напредък по обявеното съкращаване

През новата година стоманодобивното подразделение се стреми към по-нататъшно значително подобряване на приходите. Не е ясно дали и колко време то ще остане в концерна. „В допълнение към подготовката на обичайните теми за отделяне Thyssen-Krupp също така провежда проучване за осъществимост, за да определи условията, при които стоманодобивното подразделение може да стане независимо“, се казва в съобщението.

Компанията също така отчете напредък по обявеното съкращаване. „От над 12 000 работни места, обявени за съкращаване през фискалната 2023/2024 година, Thyssen-Krupp е съкратила около 7800 работни места по социално отговорен начин през последните две фискални години“. Много служители е можело да бъдат назначени на нови работни позиции. Главният директор по човешките ресурси Оливър Буркхард обеща, че компанията ще продължи да работи „отговорно и достойно“ със своите служители.

Преструктурирането на групата, което се очаква да отнеме няколко години, напредна през последните месеци с продажбата на няколко отделни компании, наред с други неща. Наскоро се появиха спекулации за бъдещето на съвместното предприятие Uhde Chlorine Engineers (UCE), в което Thyssen-Krupp държи две трети. Технологичната компания е специализирана в изграждането на електролизни системи, например за производство на водород от вода с помощта на възобновяеми енергии.

Thyssen-Krupp каза в четвъртък, че вижда в UCE голям потенциал в областта на водната електролиза и възнамерява да се възползва от силното търсене на зелен водород. Ето защо компанията интензивно проучвала как бизнесът с водород може да бъде допълнително развит по най-добрия възможен начин. „В момента Thyssen-Krupp разглежда евентуално първично публично предлагане (на UCE) като предпочитано решение“. Във всеки случай Thyssen-Krupp ще запази мажоритарен дял в бизнеса, подчертаха от компанията.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Германия иска да привлича 400 хил. квалифицирани работници от чужбина ежегодно