IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ThyssenKrupp с ужасяваща загуба

Строителството на два завода в Бразилия и САЩ се оказа милиардна грешка, за която сега ще платят акционерите и служителите

21:39 | 11.12.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хайнрих Хизингер трябваше да признае огромните грешки на мениджмънта. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хайнрих Хизингер трябваше да признае огромните грешки на мениджмънта. Снимка: Ройтерс

Германският стоманодобивен концерн ThyssenKrupp отчете нетна загуба от 5 млрд. евро за финансовата година, след като отписа 3,6 млрд. евро от стойността на стоманодобивните си операции в Бразилия и САЩ.

Строителството на двете фабрики се превърна в най-лошата инвестиции в историята на германския конгломерат, съобщи Ройтерс. Анализаторите прогнозираха, че ThyssenKrupp ще излезе на загуба, но очакванията им бяха тя да бъде пет пъти по-малка – в размер на около 1 млрд. долара.

Жертвите на лошото инвестиционно решение са служителите и акционерите. Докато инвеститорите за първи път в историята на компанията ще останат без дивидент, служителите дори се страхуват за работните си места. Защото главният изпълнителен директор Хайнрих Хизингер обяви и старта на програмата за икономии "Impact 2015" с обхват от 1 млрд. долара, която не изключва съкращения на персонала.

Сега започва и търсенето на някой виновен за катастрофата в чужбина, която потопи групата в най-голямата криза след сливането на Thyssen и Krupp през 1999 г. Надзорният съвет начело с неговия председател Герхард Кроме ще вземе под лупа решенията на дългогодишни изпълнителни директори на корпорацията.

Паралелно към слабите резултати бе обявено и напускането на трима от шестимата члена на Управителния съвет, с което трябва да се даде ново начало след поредицата лоши финансови резултати и корупционни скандали.

Отписването на 3,6 млрд. евро заради Steel Americas през тази финансова година следва предходно отписване на 2,1 млрд. евро през миналата година, когато нетната загуба на ThyssenKrupp беше в размер на 1,8 млрд. евро.

Плановете за финансова стабилизация и модернизиране на производството бяха възпрепятствани от слабата икономика, забавените плащания, преразходите и провала на бизнес модела на двете металургични предприятия в Алабама и Рио де Жанейро. Двете производства, обединени в подразделението Steel Americas, бяха закупени преди десетилетие. Вместо да подпомогнат компанията, те доведоха до загуби за милиарди и оставките на няколко мениджъри.

"Проектът Steel Americas и поредицата нарушения не само ни нанесоха огромни финансови загуби, но заради тях загубихме доверие и уважение", коментира Хизингер. Той пое ръководството с мандат да продаде активи, които допринасят с 10 млрд. евро към приходите на компанията, включително производителя на неръждаема стомана Inoxum. Освен това концернът иска  да намали нетния си дълг, който към края на септември е възлизал на 5,8 млрд. евро.

Както се очакваше, директорът на подразделението за стомана Едвин Айхлер и главният технологичен директор Олаф Берлиен ще бъдат освободени в края на годината. Те са обвинени, че не са се намесили с коригиращи мерки към лошото планиране. Трябва да си тръгне и директорът за добро корпоративно управление (Compliance) Юрген Класен. 54-годишният мениджър пострада след разследване на Welt am Sonntag за луксозни пътувания с ваканционен характер, покрити от компанията. "Нашата управленска култура не се покри на много места с тази на компанията", съобщи Хизингер.

Изпълнителният директор не успя да намери ясни думи за трагичната ситуация, при която в продължение на месеци задлъжнялата с почти шест милиарда евро традиционна компания попадаше в негативните заглавия на пресата. В допълнение към милиардното бедствие в Америка бяха разкрити и редица съмнителни сделки, включително и участие в железопътния картел и обвинения за присвояване и подкупи.

Сега ThyssenKrupp иска да продаде губещите операции на Steel Americas, но по всяка вероятност ще получи за тях едва половината от 7-те млрд. евро, на колкото се оценяваха активите им преди години. Според ThyssenKrupp процесът вече е стартирал, а селектираните потенциални купувачи вече провеждат финансово и правно проучване (дю дилиджънс).

За започналата през октомври нова финансова година ThyssenKrupp прогнозира печалба от основната дейност преди лихви и данъци от около 1 млрд. евро. Очаква се продажбите да запазят нивото си от 40 млрд. евро, след като спаднаха с 6% през миналата година заради понижението на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още