IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ThyssenKrupp спечели голяма норвежка поръчка

Кралството ще купи 4 подводници от германския конгломерат

14:01 | 04.02.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската индустрия получава голяма поръчка от норвежките Военноморски сили. Производителят на кораби ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) е спечелил търга за строителството на четири подводници, съобщи норвежкият министър на отбраната Ине Ериксен Сьорейде, цитирана от DPA. По този начин германският концерн се е наложил в надпреварата над френския си конкурент DCNS, който също е подал документи за търга. 

В случая става дума за съвместен германо-норвежки проект. Германия също ще поръча две идентични подводници от TKMS, същи Министерството на отбраната. Съвместната поръчка с Норвегия означава, „че Германия значително ускорява предишния си план за осигуряването на нови подводници“. 

Информация за финансовия обем на поръчката засега двете министерства не предоставят. Норвежкото решение ще „помогне за осигуряване на пионерски ключови технологии за следващите десетилетия в Германия", заяви германското Министерство на отбраната.

Договорено е било „важни части да се доставят от норвежката индустрия", поясняват от ведомството в Берлин. Министърът на отбраната на Норвегия Сьорейде пък смята, че „съвместното закупуване с Германия е най-доброто решение".

Кралството има амбициозни планове за модернизиране на въоръжените си сили. През миналата година правителството предостави за тази цел 17,5 млрд. евро за следващите 20 години. Норвегия е член на НАТО и има обща граница с Русия.

За TKMS голямата поръчка означава реванш срещу френския конкурент DCNS, който през миналата година измести германците от надпреварата за голям договор в Австралия. При това ставаше дума за строителство и доставка на 12 подводници на обща стойност 39 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
"Норвегия е член на НАТО и има обща граница с Русия."хахаха...верно ли ?! Трябва да се защитава от лошия Путин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още