Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Тиери Бретон: ЕК ще защити бизнеса от въздействието на коронавируса

Еврокомисарят за индустрията заяви, че Брюксел може да изчака отчетът на бизнеса за първото тримесечие преди да предприеме мерки

Тиери Бретон: ЕК ще защити бизнеса от въздействието на коронавируса

Еврокомисарят за индустрията Тиери Бретон. Снимка: Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) е максимално „мобилизирана“, за да гарантира, че големите компании, както и малките и средни предприятия (МСП), ще преживеят икономическото въздействие на коронавируса, заяви в понеделник (9 март) еврокомисарят по индустрията Тиери Бретон, цитиран от Euractiv.

Разпространението на коронавируса в Европа принуди властите да предприемат драстични мерки, включително пълна национална карантина в Италия, както и затваряне на училищата в Мадрид и други части на Испания.

Европейските пазари се сринаха, като се очаква лидерите на Европейския съюз (ЕС) да проведат онлайн конференция на 10 март, за да обсъдят какви действия могат да бъдат предприети за борба с COVID-19.

„Трябва да си сътрудничим, за да защитим здравето на нашите граждани“, написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в своя акаунт в Twitter. 

Още по темата

Пред репортери в понеделник следобед Бретон заяви, че ЕК приема вируса „изключително сериозно“, като се има предвид въздействието, което оказва върху общественото здраве, както и върху европейската икономика.

Само в туристическата индустрия, един от най-засегнатите от вируса сектори, икономическата загуба възлиза на около 1 млрд. евро на месец, посочи той.

Тъй като Европа „навлиза“ в тази криза, Бретон заяви, че приоритет ще бъде да се гарантира, че „не губим никого в тази ситуация“, имайки предвид големите компании и МСП.

За тази цел той изброи серия от действия за свеждане до минимум на икономическото въздействие от намаляващото търсене, включително осигуряване на достатъчно ликвидност за МСП.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обсъди в четвъртък мерки за справяне с борбата с коронавируса. Едно от решенията, очаквани от пазарите, са нови кредитни линии в подкрепа на реалната икономика, особено за МСП.

На този етап обаче Бретон не даде подробности за това какви мерки ще предприеме изпълнителната власт на ЕС или как правилата на ЕС могат да бъдат изменени, за да се улесни държавната намеса.

 „Не можем да реагираме без да разберем много добре цифрите“, обясни той, като предложи Комисията да изчака, докато компаниите обявят резултатите си за първото тримесечие през април, за да предприемат действия.

За да се справи в този труден момент, Бретон призова за солидарност не само между държавите членки, но и сред компаниите, особено тези в същата индустриална „екосистема“.

В тази връзка Бретон обяви, че днес ще проведе телеконференция с компании, произвеждащи защитни материали, като маски и ръкавици.

Целта е да се „визуализира“ производственият капацитет в Европа и неизпълнените нужди в засегнатите държави членки, включително Италия, за по-добро разпределение на ресурсите.

Не беше ясно обаче докъде ще стигне Комисията в притискането на страните да премахнат противоречивия контрол върху износа на медицински материали, наложен от Франция и Германия миналата седмица.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Аерокосмическата индустрия във Великобритания ще създаде фонд с 1,3 млрд. долара