Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Тиери Бретон: ЕС ще трябва да инвестира 550 млрд. евро в АЕЦ

В ЕС има разногласия дали ядрената енергия е зелена

Тиери Бретон: ЕС ще трябва да инвестира 550 млрд. евро в АЕЦ

Атомната електроцентрала Nogent, управлявана от Electricite de France SA (EDF), в Ножан-сюр-Сен, Франция. Снимка: Cyril Marcilhacy/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) ще трябва да инвестира 500 млрд. евро в атомни електроцентрали от ново поколение от сега до 2050 г., каза заяви комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон пред вестник „Журнал дьо диманш”.

„Само съществуващите ядрени централи ще се нуждаят от 50 млрд. евро инвестиции до 2030 г. А тези от ново поколение ще се нуждаят от 500 милиарда“, каза той, цитиран от АФП. 

Още по темата

Бретон също така твърди, че планът на ЕС за категоризирането на ядрената енергия и природния газ като „зелени“ източници за инвестиции е жизненоважна стъпка към привличането на този капитал.

ЕС се консултира с държавите-членки по тази стъпка, но има вътрешни разногласия дали тези източници на енергия да се квалифицират като трайни опции. Франция оглави тенденцията за признаването на ядрената енергия като „зелена”, въпреки силната съпротива от Австрия и скептицизма на Германия, която е в процес на затваряне на всички свои атомни централи.

Европейската комисия "смята, че природният газ и ядрената енергия играят роля като средство за улесняване на прехода към бъдеще, базирано предимно на възобновяеми източници".

В момента ядрената енергия осигурява 26% от енергетиката на общността, но Бретон изчисли, че до 2050 г. делът й ще бъде намалено до около 15%. Предложението на ЕС също посочва, че за ядрената енергетика трябва да се въведат подходящи мерки за управление и съхранение на радиоактивни отпадъци, съобщи БГНЕС.

В предложението се призовава изграждането на нови АЕЦ да стане с разрешителни, дадени преди 2045 г., докато работата за разширяване на функционирането на съществуващите централи ще трябва да бъде разрешена преди 2040 г. 

По статията работи: автор Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
0
 
6
 
17
data до: Стоян Петров
преди 4 месеца
Много искали да имат собствена разработка на ядрен реактор . За това било това голямото натискане за създаването на РБКМ и за съжаление опитът им завърши трагично . Но и не трябва да са отрича факта че в момента имат единственият търговски реактор на бързи неутрони с охлаждане от натрии в Белоярската АЕЦ . И най-голям голям опит с тоя тип реактори за който се твърди, че са бъдещето на атомната енергетика .
2
 
2
 
16
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Вярно, че малко позасилвам нещата, но да сложиш графитни пръти в ядрен реактор, след като си наясно че над определена температора гърмят по-добре от динамит, не мога да проумея. Затова Чернобил облъчи половината територия на земята. Тези във Фокушима, въпреки че ги заля водата и изключиха помпите за охлаждане, само се стопиха.
1
 
6
 
15
data до: Стоян Петров
преди 4 месеца
Е не е коректно - всички блокове който работят в ЕС и са произведени от руснаците си работят без големи проблеми . Факт че всичките са дълбоко модернизирани
0
 
6
 
14
data до: mrynmryn
преди 4 месеца
Анти ядреното лоби е доста по силно - Германия, Австрия, Гърция, Италия, Испания, Португалия , а срещу тях са Франция и общо взето страните от източна Европа
6
 
3
 
13
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
росатом използва неквалифициран и нископлатен персонал. Сигурността е последна грижа на компанията и затова проектите и тяхното изпълнение са сравнително евтини. Какво точно очаквате от проектанти и заварчици с 1000 евро заплата, както е на Аккую? Единствената европейска страна в която ги допусна личният приятел на путин е орбан в унгария(Пакш). Но фактически тя не се строи, защото осма година не е направено почти нищо. Турция трудно може да се нарече европейска държава. Така, ако ви се играе атомна руска рулетка, наемете росатом.

Още от Европа
Alstom ще съкрати до 1300 работни места в Германия през 2022 г.