Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Тиери Брьотон: ЕС трябва да ускори създаването на единна патентна система

Настоящата рамка е не е достатъчно ефективна и е твърде фрагментирана, заяви еврокомисарят за вътрешния пазар

Тиери Брьотон: ЕС трябва да ускори създаването на единна патентна система

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон. Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Необходимо е Европейският съюз да ускори своите планове за създаване на единна система за патенти, тъй като настоящите регламенти са „твърде скъпи и фрагментирани“, заяви еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Брьотон, цитиран от Euractiv.

В обръщение към членовете на правната комисия на Европейския парламент в понеделник Брьотон обърна внимание на предишните опити на ЕС да създаде единна европейска патентна система като средство за насърчаване на технологичните иновации. 

Още по темата

„ЕС има солидна рамка за интелектуалната собственост, но настоящата система трябва да стане много по-ефективна. Тя е твърде фрагментирана и твърде скъпа. И трябва да бъде адаптирана към предизвикателствата на дигиталната ера и околната среда “, подчерта Брьотон.

Създаването на „единна европейска патентна система“ е един от основните приоритети на блока като част от серията политически приоритети след овладяването на коронавируса, допълни той.

„Въпросът е за разработването на решения, които позволяват споделянето на технологии. Това е въпрос на конкурентоспособност“, добави Брьотон.

Държавите членки на ЕС и Европейският парламент постигнаха съгласие за пакет за патенти още през 2012 г. Мерките включват създаването на европейска единна патентна система и Единен патентен съд (UPC).

Единният патентен съд би позволил издаването на напълно хармонизирани европейски патенти за целия блок, премахвайки действащата система на националните патентни права.

Въпреки това през март тази година германският федерален Конституционен съд установи, че одобреното от Бундестага Единното споразумение за патентен съд (UPCA) нарушава германската конституция. Мерките трябваше да получат одобрение на германския парламент, но това не се случи, тъй като по това време в камарата имаше само 35 представители, които да гласуват.

За да влезе в сила, UPCA трябва да бъде ратифицирано от Германия, Франция и Великобритания, които са трите държави издаващи най-много патенти, участващи в споразумението на ЕС. UPC се сблъска с още един неуспех, след като Великобритания заяви, че възнамерява да не участва повече в инициативата.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Германия за руския газ: Да не бъдем изнудвани!