IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тони Блеър и Тереза Мей влязоха в остър публичен спор за Brexit

Според Тони Блеър ако депутатите не могат да постигнат съгласие, логично е отново да се даде думата на народа

16:11 | 16.12.18 г. 5
<p>
	Тереза Мей. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Тереза Мей. Снимка: Архив Ройтерс

Британският министър-председател Тереза Мей обвини днес бившия премиер лейбърист Тони Блеър, че се опитва да подкопае Brexit, призовавайки за втори референдум, а Блеър от своя страна я обвини, че е "безотговорна", предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Да отиде Тони Блеър в Брюксел и да се опитва да подкопае нашите преговори, призовавайки за втори референдум, това е оскърбление към поста, който е заемал и към народа, на който е служил", гневно изтъква Тереза Мей в изявление, изпратено снощи до медиите.

"Ние не можем, както той би сторил, да абдикираме от отговорността за такова решение", допълва министър-председателката, която многократно е отхвърляла възможността за нов референдум за Brexit, подкрепяна от много опозиционни партии, част от лейбъристите и различни видни личности.

"Безотговорно е това да се опитваш да убедиш насила депутатите да приемат споразумение, което намират за определено лошо, заплашвайки с напускане на Европейския съюз без споразумение, ако те не следват линията", отвърна Тони Блеър в Twitter на неговата група за размисъл, Tony Blair Institute.

Според Блеър нито парламентът, нито народът ще се обединят зад споразумението на министър-председателят. Той препоръчва парламентът да гласува по различни опции, сред които и договореното от Тереза Мей споразумение. "Ако (депутатите) не могат да постигнат съгласие, логично е отново да се даде думата на народа", аргументира се Тони Блеър.

Според някои британски медии неколцина членове на правителството, сред които вторият човек в кабинета, канцлерът на херцогство Ланкастър Дейвид Лидингтън, действат задкулисно за втори референдум.

Началникът на кабинета на Мей, Гавин Баруел,опроверга днес в Twitter тези слухове, докато Дейвид Лидингтън припомни изявлението си в парламента във вторник, когато заяви, че резултатът от втори референдум "със сигурност би бил източник за разделения и не би могъл да гарантира окончателен край на дебата".

Министърът на външните работи Джереми Хънт също предупреди за опасност от разделения при евентуален втори референдум днес в интервю за в. "Сънди таймс". Той намекна също така, че е много заинтересован от премиерския пост, след като Тереза Мей обяви, че ще напусне преди следващите парламентарни избори, предвидени за 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 21 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Мей никога не е искала да напуска ЕС. Тя пое властта за да изпълни решението на референдума, защото тогава всички брeкзитaджии се изнизaха като *** от гaщи. При дадените обстоятелства - като по-слаба страна в преговорите, притискана отвсякъде - включително и от собствената си партия - тя направи невъзможното да постигне сделка, която да не е напълно прeцaкваща. Сега ако парламентът не я подкрепи, най-добре да си подаде оставката за да им гледа сeиpа отстрани. Глупaците сами ще се закoпаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
ч.у.к.а на вратата ...ч.у.г.у.н.и и после ...хммм ... интересна автоматична цензура , ако за ч.у.к.а има смисъл то за ч.у.г.у.н.и защо ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 6
zelka007
преди 5 години
хммм ... аз си мисля , че ЕС ще ги оставят в турболенция политическа ингилизите последвана от кратка икономическа съчетана с цикличната криза , която *** на вратата . да им дойде нанагорно малко ... да се смени едно поколение от *** и после ще направят пак референдум за приемане в ЕС ... ама вече не с преференциални условия както бяха досега , ами на общо основание ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 8
dakl
преди 5 години
Тереза Мей е в напълно безизходна ситуация. Тя просто няма никакъв шанс за полезен за себе си ход. Едва ли до преди няколко години човек можеше да си представи , че премиер -министъра на Обединеното кралство Великобритания, ще бъде обект на насмешки от европейските лидери. Ситуация при която бившият премиер на Люксембург, а не примерно лидерът на Китай или Индия , публично ще иронизира английската си виза ви! Действително елитът на английската корона трудно може да приеме днешните реалности , когато не са владетели на империя в която слънцето никога не залязва , а просто преставляват държава с регионално значение , както още десетки такива в света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 17
ABBA
преди 5 години
Тони Блеър и Тереза Мей влязоха в остър публичен спор за Brexit Шизоффренийка не'ква!Нали обявихте Брексит на най-големият им зидарски празник.С'я нек'во иилюминат'че се скарало, че бият спирачки, трябва да се върви по релсите.*** горкичката к'о да прайка, като Сити-то ше изгуби златната си кокошка - бюджета на ЕС ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още