IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ управители на Гръцкия фонд за финансова стабилност подадоха оставки

Воденото от СИРИЗА правителство се огъна под натиска на международните кредитори

10:24 | 07.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тримата топ директори на гръцкия фонд за спасение на банките подадоха оставки в сряда, след като воденото от СИРИЗА правителство се огъна под натиска на международните кредитори, които искат да ускорят възстановяването на финансовия сектор, съобщава Financial Times.

Арис Ксенофос, главен изпълнителен директор на Гръцкия фонд за финансова стабилност, заместникът му Георгиос Куцос и още един член на екипа – Анастасиос Гагалис, бяха назначени преди по-малко от година от воденото от СИРИЗА правителство.

Те се оттеглят, след като комисия от независими експерти е взела решение, че са неспособни да се справят с разчистването на огромния дълг на четирите най-големите банки в страната, което трябва да започне през следващия месец.

Оставките предполагат отстъпване от позициите от страна на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас след сблъсъка му с кредиторите за това как да бъде решен проблемът с необслужваните заеми в гръцката банкова система.

Ципрас и правителството му не са склонни да предприемат действия, настоявайки, че кредитополучателите с просрочени ипотечни заеми и малкият бизнес с лоши заеми трябва да бъдат защитени от замразяване на активите им от страна на банките. Много политици от СИРИЗА се противопоставят на планове, представени от банките, за продажбата на необслужвани кредити на фондове „лешояди“, специализирани в застрашени дългове.

С оставките обаче Ципрас най-накрая се съгласява с исканията на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) да се смени топ управлението на фонда за финансова стабилност като условие към спасителния пакет на Гърция за 86 млрд. евро.

Новият екип ще бъде посочен до 18 юли, като той ще наблюдава дълго отлаганото преструктуриране на необслужваните заеми, които формират над 50% от експозицията на четирите най-големи банки.

Гръцкият фонд за финансова стабилност е най-големият акционер в гръцките банки с контролни дялове в National Bank of Greece и Piraeus и с по-малки в Alpha и Eurobank. Изпълнителните му директори обаче не са имали „специализираните знания и опит“, нужни за преодоляването на проблема с необслужваните заеми, сочи източник, запознат с оценката на комисията от експерти.

Тя бе създадена от финансовото министерство на Гърция съгласно условията по спасителния заем.

Alpha и Eurobank са сключили отделни сделки за трансфер на необслужвани заеми от до 1,2 млрд. евро на платформа, създадена от американския фонд за частни инвестиции KKR. National обмисля сключването на подобно споразумение, а Piraeus, която има най-голям портфейл от необслужвани заеми, засега не е обявила свои планове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още