IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total изненада приятно с отчета си за второто тримесечие

Компанията успява да намали разходите през 2017 година, а приходите растат

10:02 | 27.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френската енергийна компания Total изненада приятно пазарите с отчета си за второто тримесечие на годината, предава Ройтерс. От публикуваната рано тази сутрин информация е видно, че има ръст на приходите и ограничаване на разходите.

Коригираната нетна печалба достига 2,5 млрд. долара, което е ръст от 14% спрямо същия период на миналата година. Пазарите очакваха по-скромен растеж – до 2,3 млрд. долара.

Компанията е изпълнила своите планове да ограничи разходите за производството до 5,50 долара за барел петролен еквивалент през 2017 година. През миналата година те бяха 6 долара за барел, а плановете са съкращенията да продължат и през 2018 година да достигнат до 5 долара за барел.

Продажбите на групата се повишават до 39,92 млрд. долара, спрямо 37,22 млрд. долара през второто тримесечие на 2016 година.

Nasdaq припомня, че от началото на годината цената на петрола сорт Brent се е повишила с 9% до средно малко под 50 долара за барел. Това пък е в основата на по-високите приходи за компанията. 

В последните месеци Total активно участва в развитието на проекти за проучвания за петрол и газ в Средиземно море и в Близкия изток.  

Компанията е част и от консорциума, който сондира в блока „Хан Аспарух“ в Черно море. Преди година беше съобщено за находка на петрол, но без повече подробности. Очаква се до края на годината трите компании – Total, OMV и Repsol, да направят втори сондаж в блока. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още