IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total ще произвежда батерии за електромобили съвместно с китайска компания

Съвместното предприятие с Tianneng ще създава литиево-йонни клетки в завода в китайската провинция Джъдзян с потенциален капацитет от 5,5 гигаватчаса

14:53 | 04.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френската енергийна компания Total SA ще разработва съвместно с китайската Tianneng Group батерии за електрически превозни средства, съобщава Bloomberg. 

По този начин Total се насочва към масовото прилагане на технологията за съхраняване на електроенергия, след като придоби производителя на батерии Saft Groupe SA през 2016 г.

Съвместното предприятие ще се съсредоточи върху производството и продажбата на усъвършенствани литиево-йонни клетки за електрически превозни средства, велосипеди и оборудване за съхранение на енергия в Китай и в други страни по света.

Френската компания е една от онези големи петролни и газови дружества, които инвестират в сектора, докато правителствата налагат ограничения върху използването на изкопаемите горива и създават регулации за намаляване количеството на емисии въглероден диоксид.

Съхранението на електроенергия може да се окаже жизненоважно за големите петролни компании в дългосрочен план, предлагайки нов поток от приходи, тъй като индустрията се измества към все по-чиста енергия.

Total придоби Saft за 950 млн. евро преди 3 години, докато Royal Dutch Shell Plc купи оператора на зарядни станции NewMotion година по-късно.

Saft, която произвежда батерии за самолети, влакове и военно оборудване, досега избягва масовия пазар на автомобили, страхувайки се да не бъде притисната от азиатските конкуренти, които се възползват от по-ниските производствени разходи и по-голямото търсене.

Китайските, южнокорейските и японските производители са поели водещата роля при батериите за електромобили, инвестирайки милиарди в заводи, за да снабдяват големите автомобилни концерни.

Съвместното предприятие между Total и Tianneng ще произвежда литиево-йонни клетки в завода в китайската провинция Джъдзян с потенциален капацитет от 5,5 гигаватчаса.

Френската компания ще притежава 40% от дружеството, докато останалата част ще принадлежи на Tianneng.

През 2018 г. Saft обедини сили с германската Siemens AG, производителя на батерии Manz AG и белгийската Solvay SA за разработване на батерии от следващо поколение, които ще бъдат по-евтини, по-безопасни и по-ефективни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още