IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total свива разходите след загуба от над 5 млрд. долара за тримесечието

Въпреки слабия резултат дружеството повишава дивидента си с надеждата да задържи инвеститорите

15:40 | 12.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Total свива разходите след загуба от над 5 млрд. долара за тримесечието

Total SA стана поредната жертва на ниските цени на петрола, отчитайки нетна загуба в размер на 5,66 млрд. долара за изминалото тримесечие. Това накара френската компания да предприеме допълнително свиване на разходите, включително и съкращение на 2000 работни места до 2017 г., пише The Wall Street Journal.

Компанията публикува негативен резултат за трите месеца до края на декември след печалбата в размер на 2,23 млрд. долара за същото тримесечие на предходната година. Дружеството отписа 6,5 млрд. долара от стойността на своите по-малко печеливши предприятия за добив на "черно злато" от шисти и петролни пясъци, както и от неговите нерентабилни европейските рафинерии.

Total изтъкна, че би могла да постигне положителен резултат при цена на петрола сорт брент от около 70 долара за барел. По време на следобедната търговия на Стария континент в четвъртък активът се търгува за малко над 55 долара за барел в Лондон.

Въпреки това дружеството предложи повишаване на дивидента си с надеждата да убеди инвеститорите да не се разделят с притежаваните книжа вследствие на слабия тримесечен отчет.

Компанията отчете загуба седмица, след като конкурентът BP обяви, че не е успял да излезе на печалба през четвъртото тримесечие. Други петролни компании също отчетоха спадове, но гигантите ExxonMobil, Royal Dutch Shell и Chevron успяxa да излязат на печалба.

На фона на слабите си резултати Total заяви, че ще предприеме агресивно намаляване на разходите, след като петролът поевтиня с приблизително 40 на сто от лятото на 2014 г. досега. Компанията ще продаде също така активи на стойност 5,5 млрд. долара и ще замрази наемането на нови служители като част от плана за свиване на разходите с 4 млрд. долара.

След преструктурирането на дейността компанията очаква да повиши производството си с повече от 8% през 2015 г. от отчетените през 2014 г. 2,15 млн. барела петролен еквивалент.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още