IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total започва сондажи край Кипър в началото на 2018 г.

Лидерите на Кипър и Франция са обсъдили сътрудничеството си на среща в Париж

10:07 | 07.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френската компания Total ще започне в началото на следващата година сондажи в Блок 6 на кипърската икономическа зона. Това стана ясно след среща на кипърския президент Никос Анастасиадис с представители на енергийния гигант в Париж, съобщават гръцките електронни издания, цитирани от БТА.

Държавният глава на Кипър бе на работно посещение във френската столица, в рамките на което се срещна с френския си колега Еманюел Макрон и с директорите на Total.

Кипърският правителствен говорител Никос Христодулидис каза, че срещата с представителите на компанията е била много конструктивна и че на нея са били разисквани бъдещите планове на френската компания, която проучва залежи съвместно с италианската Eni в Кипър.

Еманюел Макрон е заявил, че Франция подкрепя изцяло присъствието на френската енергийно компания в Кипър. В разговорите двамата президенти са изразили волята си за разширяване на сътрудничеството между Франция и Кипър във всички области, в това число и в енергетиката. 

Макрон и Анастасиадис са обсъждали още кипърския проблем, като френският президент е заявил подкрепа за усилията по неговото разрешаване. Той е казал, че на разговорите за обединение на острова е бил постигнат "значителен напредък, като това се е дължало на кипърския президент".

"Когато Република Кипър реши да бъдат подновени преговорите за острова, Франция ще ги подкрепи. Франция е на страната на Кипър и ако бъде поискано от нея да участва в преговорния процес за острова, тя ще се включи в качеството си на постотянен член на Съвета за сигурност на ООН", казал е Макрон. 

По време на разговорите акцент в двустранните отношения е бил поставен не само върху енергетиката, но и отбраната, евро-турските отношения и регионални теми. 

Френският президент е наблегнал на стабилните отбранителни връзки с Кипър, като е добавил, че компетентните ведомства на двете страни ще разработят предложения за сътрудничество в областта на отбраната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още