IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трафикът на европейските летища е нараснал с 9% през първото полугодие

Засилването на летищния трафик се обяснява с растежа в засегнатите от атентатите през 2016 г. страни

22:59 | 10.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Трафикът на европейските летища се е засилил с 9 на сто през първите шест месеца на годината, което е безпрецедентно от над десет години. Наблюдава се съществен растеж, след като някои пазари силно пострадаха заради атентатите през 2016 г. Това съобщи днес генералният директор на европейското подразделение на Международния съвет на летищата (Airports Council International - ACI) Оливие Янковек, цитиран от AFP и БТА.

ACI - Европа представлява над 500 летища от 45 европейски страни.

Голямото активизиране на летищния трафик се обяснява с растежа в засегнатите от атентатите през 2016 г. страни (Франция, Великобритания, Германия, Белгия и Турция), възстановяването на силното търсене в Русия и в по-малка степен в Турция, подобряването на икономическата обстановка и цените на петрола, слезли под 55 долара за барел, отбелязва ACI.

Петте най-големи европейски летища отчитат увеличение на трафика с 4,3% през първото полугодие (спрямо едва 1,6 на сто през 2016 г.). Начело са Амстердам-Схипхол (+8,7 на сто), Париж-Шарл де Гол (+5,2 на сто) и Франкфурт (+4,5 на сто).

Лондон-Хийтроу отчита нарастване на трафика с 3,9 на сто въпреки пренасищането с пътуващи. Трафикът на Истанбул-Ататюрк, който стана мишена на атентат през 2016 г., обаче е изгубил 1,1 на сто.

Средноголемите аерогари и второстепенните летища са със силно увеличен трафик благодарение на динамиката на нискотарифните и неевропейските традиционни авиокомпании. Трафикът на Рейкявик/Кефлавик (Исландия) е скочил с близо 40 на сто, в Санкт Петербург (Русия) - с 26 на сто, в Киев (Украйна) - с 29,4 на сто, а Анталия (Турция) - с 29,2 на сто.

Според Янковек перспективите до края на годината са "много положителни" в очакване да продължи икономическият растеж и на сдържани цени на петрола, "при условие, че няма нови геополитически сътресения".

"Brexit остава основно безпокойство за много от ръководителите на летища предвид неяснотите около преговорите", отбелязва той.

По думите му с наближаването на крайната дата за излизането на Великобритания от ЕС през март 2019 г., ако не бъде постигнат никакъв напредък в близките месеци, има опасност да възникнат негативни ефекти за авиацията още през идната година.

Липсата на споразумение в рамките на Brexit може да застраши правата на британските компании да се движат свободно в европейското небе.

EasyJet обяви, че ще създаде във Виена европейски филиал, EasyJet Europe, за да може да продължи да лети безпрепятствено в цяла Европа, независимо дали Великобритания ще излезе от общото европейско въздушно пространство при Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още